Медия без
политическа реклама

Украйна ще замени съветското оръжие със западно

Министрите на отбраната от НАТО се разбраха за постоянна и масирана военна помощ на украинците

16 Юни 2022
Йенс Столтенберг
НАТО
Йенс Столтенберг

На срещата на върха в Мадрид НАТО ще приеме цялостна програма за подкрепа на Украйна за превъоръжаване на армията й с оръжия на НАТО и за приближаването й към Алианса, заяви днес на пресконференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата на министрите на отбраната на Алианса.

"На срещата на върха след две седмици (в Мадрид - б.р.) лидерите ще одобрят нов цялостен пакет за подпомагане на Украйна, който ще й помогне да премине от постсъветско към модерно въоръжение на НАТО и да се сближи с Алианса", каза той. 

До края на юни САЩ ще пратят на Украйна реактивни системи за залпов огън HIMARS, съобщи председателят на комитета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили на брифинг след заседанието на контактната група "Рамщайн-3". В нея участваха министрите на отбраната на 45 държави.

Международната общност е предоставила на Украйна 97 000 противотанкови системи, "това е повече от броя танкове в целия свят". Мили заяви, че Украйна воюва ефективно и използва артилерията по-успешно от Русия. "Ясно е, че Русия има повече артилерия от Украйна. Оценките са различни. Някои казват, че е 45 пъти повече, 20 пъти повече, 10 пъти. По думите му руснаците използват артилерията само за да засипват с безцелен огън градовете. 

САЩ и съюзниците вече са предоставили на Украйна десетки 155-мм гаубици и почти половин милион снаряди. 

Мили отбеляза, че към днешна дата 420 украински военни са обучени да управляват гаубици М777, 300 - самоходни гаубици М109, 129 - бронетранспортьори М113, 100 - дронове. 60 украинци са обучени да управляват HIMARS.

САЩ ще пратят военна помощ за 1 млрд. долара. 

▪️18 броя 155-мм гаубици;

▪️36 000 155-мм снаряди;

▪️18 тактически автомобила за транспортиране на гаубици;

▪️ допълнителни снаряди за HIMARS;

▪️ 4 автомобила за ремонт на техника;

▪️ 2 системи за брегова охрана с ракети "Харпун";

▪️ хиляди радиостанции със защитена честота и оптични устройства, вкл. и за нощно виждане. Министърът на отбраната Лойд Остин съобщи, че ще пратят помощта от август нататък.

Съветникът в президентската канцелария Арестович коментира, че им трябва два пъти повече оръжие.

Графиката долу показва съотношението между обещани и изпълнени оръжейни доставки за Украйна:

Освен САЩ Словакия ще даде вертолети, Полша и Нидерландия - артилерия, Германия - ракетни системи за залпов огън. 

БЛАГОДАРНОСТ

Украинският президент Володимир Зеленски изрази снощи благодарност към президента на САЩ Джо Байдън, след като САЩ обявиха нова военна помощ на стойност 1 милиард долара.

„Съединените щати обявиха ново укрепване на нашата отбрана, нов пакет за военна подкрепа от 1 милиард долара“, каза Зеленски. „Благодарен съм за тази подкрепа, тя е особено важна за нашата отбрана в източния регион на Донбас. Също така съм благодарен за подкрепата на САЩ в мобилизирането на помощта на всички останали партньори“, каза президентът и добави, че е обсъдил с Байдън „тактическата ситуация на бойното поле и как да ускорим победата си“.

„Всеки ден се боря за Украйна, за да получим необходимото оръжие и оборудване“, каза Зеленски. „Но смелост, мъдрост и тактически умения не могат да бъдат внесени. А нашите герои имат такива“, добави той.

ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ВОЙНИЦИ НА ИЗТОК

От началото на войната в Украйна страните от НАТО са разположили десетки хиляди военнослужещи на източния фланг на Алианса и тази работа ще продължи, заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин на пресконференция след срещата.

"Нашите съюзници прибягнаха до плана за отбрана на НАТО, като активираха отбранителните способности на Алианса, разполагайки десетки хиляди войници на източния фланг", заяви началникът на отбраната на САЩ на пресконференция след разговори между началниците на отбраната на Алианса в Брюксел.

„Бяхме принудени да предприемем действия, които всички се надяваха, че никога няма да се наложат", каза Остин, като подчерта, че Алиансът остава единен.

Полша предложи да се увеличи бюджетът на НАТО, съобщи министърът на националната отбрана на страната Мариуш Блашчак пред репортери след срещата на военните ръководители на НАТО в централата на алианса.

"Бюджетът на Северноатлантическия алианс сега е по-малък, отколкото беше в началото на 90-те години. Днес в НАТО членуват 30 държави, а 40 държави могат да се нарекат страни партньори. По онова време в НАТО имаше 16 държави. Днес се води война точно на границите на страните от НАТО, докато тогава не е имало война", каза Блашчак. "В това отношение Полша се изказа, аз се изказах от името на моята страна, в подкрепа на увеличаването на бюджета на Северноатлантическия алианс", каза той.

Северноатлантическият алианс е "близо" до приемането на двама нови членове в редиците си, заяви още ръководителят на Пентагона Лойд Остин. Той нарече решението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО "историческо".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата