Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна пусна Банкси на пощенска марка за 1 година война

26 Февр. 2023
Украински пощи
Опашки за новата пощенска марка със стенопис на Банкси се извиха в Киев в петък.

Наред с другите събития Украйна отбеляза първата година от началото на войната и с пощенска марка, представяща творба на Банкси. Известният графити художник "предсказва" победа на Украйна, като изобразява момче, което надвива на джудо мъж, приличащ на руския президент Владимир Путин.

Оригиналът на стенописа бе на фасадата на къща, разрушена от руски огън в Бородянка, близо до столицата Киев. На марката са добавени съкращенията ПТН ПНХ, с които се обозначават станалите вече традиционни "пожелания" на украинците към руския президент "Путин, върви на майната си". Те станаха популярни след храбрата реакция на шепа украинци на Змийския остров, които посрещнаха с тях руски военен кораб в началото на инвазията.

За украинците рисунката на Банкси е метафора на свирепата съпротива срещу Русия. В Киев в петък се извиха опашки за марката. Украинските пощи вече имат над 30 пощенски марки, посветени на войната. Първата от тях бе публикувана точно две седмици след инцидента на Змийския остров, като рисунката спечели конкурс в социалните мрежи. "Хората вече колекционират сериите ни като капсули с история", казва шефът на пощите Игор Смелянски. Миналата година в страната са продадени 15 млн. пощенски марки - шест пъти повече в сравнение с 2021 г.

 

Ключови думи:

Банкси, война, Русия, Украйна

Още по темата