Медия без
политическа реклама

Русия атакува със 100 ракети и дронове украински градове

01 Юни 2024Обновена
Въпреки че ВСУ са унищожили голяма част от ракетите и дроновете, има ударени енергийни обекти
Телеграм
Въпреки че ВСУ са унищожили голяма част от ракетите и дроновете, има ударени енергийни обекти

Руските войски атакуваха тази нощ украински градове с 53 ракети и 47 дрона. Повредени са енергийни съоръжения в пет области.

Според командващия ВВС на украинските въоръжени сили Николай Олешчук са свалени 35 ракети и 46 дрона.

Министърът на енергетиката Герман Галущенко каза, че са били атакувани енергийни съоръжения в Ивано-Франковска, Днепропетровска, Кировоградска, Донецка и Запорожка области. 

Енергийната компания DTEK съобщи, че руските войски са атакували две топлоелектрически централи, повреждайки оборудването. Компанията отбеляза, че това е шестата атака на руски войски срещу нейни тецове през последните два месеца и половина.

В резултат на атаката няма пострадали. Пожар избухна в района на Ивано-Франковск след масиран обстрел. Ръководителят на Запорожка област Иван Федоров уточни, че след руските удари движението на Днепърската ВЕЦ е временно блокирано.

В резултат на удара в Харковска област бяха ранени 12 души - четирима възрастни и осем деца. Още осем души са ранени в Лвовска и Днепропетровска област, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко. 

“Цивилни, инфраструктура, енергийни съоръжения. Ето срещу това се бори Русия. Основната цел на Русия е да нормализира терора, да използва липсата на достатъчно средства за ПВО и решителността на партньорите на Украйна. Руските терористи разбират само езика на силата. И единственият начин да се спре този терор и да се предотврати превръщането му в норма е да се вземат ефективни решения навреме. Пълната защита на украинското небе трябва да стане норма, така че лудите в Кремъл да разберат, че техният терор не постига целите си. Партньорите знаят точно какво е необходимо. Допълнителни "патриоти" и други модерни системи за ПВО за Украйна. Ускоряване и разширяване на доставките на F-16 за Украйна. Осигуряване на нашите войници с всички необходими способности, написа украинският президент Володимир Зеленски в Телеграм. “Само когато Путин загуби способността да удря цивилни и гражданска инфраструктура, той ще бъде принуден да спре своя терор. Това е изпитание за човечност и решителност за свободния свят. Или ще преминем този тест заедно, или светът ще потъне в още по-голяма дестабилизация и хаос”, смята той.

Руските войски редовно атакуват региони на Украйна с ракети и дронове, често насочени към енергийни съоръжения. Руският президент Владимир Путин заяви, че руските войски атакуват украински енергийни съоръжения в отговор на удари с украински дронове срещу руски енергийни съоръжения. Той също нарече тези атаки част от процеса на „демилитаризация“ на Украйна.


Превантивно

Полската авиация отново е била активирана заради руската атака.

„Беше дълга и натоварена нощ за цялата полска система за противовъздушна отбрана“, казаха от полската армия след ракетната атака в Украйна.

Полските военни твърдят, че са излетели самолети, включително на силите на НАТО. 

„Масиран ракетен удар с далечен обсег на Руската федерация покри цялата територия на Украйна, включително регионите, граничещи с Полша“, добави Варшава.

Шест ракети бяха свалени от ВСУ в района на Лвов, граничещ с Полша. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата