Медия без
политическа реклама

Полша увеличава драстично производството на боеприпаси за Украйна

25 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки (вдясно) разговаря с премиера на Словакия Едуард Хегер (вляво) пред погледа на българския президент Румен Радев по време на втория ден от срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в петък.

Полският военно-промишлен завод "Дезамет" увеличава значително производството на боеприпаси в рамките на обявения от Европейския съюз план за снабдяване на Украйна, съобщи премиерът на страната Матеуш Моравецки. Фабриката е подразделение на държавната отбранителна компания "Полска Група Збройеньова" (PGZ), която произвежда артилерийски снаряди, миномети и гранатомети.

По-конкретно "Дезамет" произвежда 155-милиметрови снаряди, какъвто е стандартът за голямокалибрената артилерия на НАТО. Полша вече произвежда такива боеприпаси за собствени нужди, тъй като на въоръжение в националната армия има самоходни артилерийски установки K9 Thunder и Krab. Варшава предостави на Киев известно количество от тях още миналата година.

Пред медиите Моравецки съобщи, че правителството планира да постави нови поръчки на завода и очаква "Дезамет" да разшири драстично производството си. От ръководството на фабриката пък заявиха, че ще открият "няколко хиляди нови работни места".

Недостигът на боеприпаси се превърна в проблем за Украйна още в първите месеци след началото ѝ през февруари 2022 г. "Глад за снаряди" в момента изпитват и двете страни в конфликта.

Президентът Володимир Зеленски и други украински официални лица многократно поискаха от западните страни да осигурят на Украйна повече боеприпаси, без които ще бъде много трудно страната да извърши очакваната контраофанзива.

Както "Файненшъл Таймс" писа по-рано този месец, Украйна иска от ЕС да ѝ доставя по 250 000 артилерийски снаряда на месец. Преди 2 дни Европейският съвет взе решение за обща поръчка за 1 милион снаряди за Украйна. Към поръчката се присъединиха вече 23 страни-членки, останалите ще го направят идните дни, когато позволят националните им парламенти. Унгария и България отказват. 

Европейският съвет завърши днес без традиционната пресконференция на неговия председател Шарл Мишел и на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

 

Още по темата