Медия без
политическа реклама

Големите европейски страни подтикват Украйна към мирни преговори

25 Февр. 2023
На 8 февруари Зеленски, Макрон и Шолц вечеряха в Елисейския дворец
EPA/BGNES архив
На 8 февруари Зеленски, Макрон и Шолц вечеряха в Елисейския дворец

Най-големите европейски държави от НАТО насърчават Украйна да помисли за мирни преговори с Русия, пише в. "Уолстрийт джърнъл", предаде БТА.

Германия, Франция и Великобритания виждат засилването на връзките на алианса с Киев като стимул той да бъде убеден да започне да преговаря с Москва по-късно тази година, цитира американският всекидневник източници от правителствата на трите страни. Това става в момент, когато някои западни партньори все по-силно се съмняват, че Украйна ще успее да отвоюва всички окупирани от Русия нейни територии, отбелязва изданието.

Миналата седмица британският премиер Риши Сунак представи план, предвиждащ Украйна да получи след края на войната по-голям достъп до съвременни оръжия и боеприпаси, за да може да се защитава. Проектът ще бъде обсъден на срещата на върха на НАТО през юли, каза Сунак.

"Уолстрийт джърнъл" цитира осведомени източници, че германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон са казали на украинския президент Володимир Зеленски на тристранната им среща в Париж по-рано този месец, че трябва да помисли за започване на мирни преговори с Москва.

На общата вечеря между тримата лидери Макрон нарекъл Зеленски "велик военачалник", но допълнил, че ще му се наложи да вземе трудни политически решения. 

Събеседниците на "Уолстрийт джърнъл" съобщават, че Великобриятания, Франция и Германия ще сключат след края на войната отбранителни договори между Украйна и НАТО. Страните са обещали военна помощ на Украйна, за да бъде сдържана Русия занапред. 

Но в тези договори няма да бъде включено задължение на НАТО за разполагане на войска в Украйна. Член 5 от Вашингтонския договор за колективната отбрана няма да се отнася до Киев. Договорът между НАТО и Украйна ще включва изискване за започване на мирни преговори. Британският премиер е представил план, според който Киев ще получи повече въовържение след края на войната. 

Сега украинските власти отказват да преговарят с Русия, ако не се изтегли от всички окупирани територии - условие, което тя категорично отхвърля.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?