Медия без
политическа реклама

Япония пак отложи "Лунен снайпер"

28 Авг. 2023
"Лунен снайпер" трябва да се прилуни с допустимо отклонение максимум 100 м от набелязаната цел.
"Лунен снайпер" трябва да се прилуни с допустимо отклонение максимум 100 м от набелязаната цел.

Японската космическа агенция отложи за трети път изстрелването на лунната си мисия "Лунен снайпер" заради лошото време. Ракетата H2-A, която трябваше да излети от южния остров Танегашима, носеше и изследователски спътник, разработен съвместно с НАСА и Европейската космическа агенция, съобщи БГНЕС. 

Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) не посочи нова дата за началото на мисията, която идва, след като Индия успешно приземи сонда на Луната миналата седмица.

MHI Launch Services, съавтор на ракетата, съобщи в социалната медийна платформа X, че мисията е отменена, "защото беше потвърдено, че вятърът в горната част на атмосферата не удовлетворява ограниченията при изстрелването".

Миналата седмица Индия приземи апарат близо до южния полюс на Луната - исторически триумф за най-многолюдната страна в света и нейната евтина космическа програма.

Преди това само космически апарати на САЩ, Русия и Китай са кацали на лунната повърхност и нито един на южния полюс. Успехът на Индия дойде дни след като руска сонда се разби в същия район и 4 години след като предишният индийски опит се провали в последния момент.

Япония също е опитвала преди, като миналата година пробва да прилуни сондата Омотенаши, носена от кораба на НАСА "Артемис 1", но мисията се обърка и комуникациите бяха загубени.

През април японският стартъп ispace се провали в амбициозния си опит да стане първата частна компания, кацнала на Луната, като загуби връзката с апарата, което фирмата нарече "твърдо кацане".

"Лунният снайпер" се нарича така, защото ДЖАКСА има за цел да го прилуни на до 100 метра от определена цел на Луната, което е много по-малко от обичайния обхват от няколко километра. Япония също така има проблеми с ракетите-носители, като през март се получиха повреди след изстрелването на модела от ново поколение H3.

Ключови думи:

Япония, луна

Още по темата