Медия без
политическа реклама

Всички нови автомобили в САЩ ще са с автоматични спирачки

Pixabay

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) обяви нови стандарти за безопасност на автомобилите. Те включват изискване за добавяне на автоматични спирачни системи за всички нови автомобили, което производителите трябва да изпълнят до 2029 година. Нововъведението, което е част от концепцията за автономните коли, може да предотврати огромен брой катастрофи.

 

Новите правила се отнасят за всички леки и лекотоварни автомобили с тегло под 10 000 килограма. Системите за автоматично аварийно спиране трябва да могат да спрат напълно автомобил, движещ се със скорост до 100 км/ч, като избягват сблъсък. Тези системи ще трябва да отчитат и насрещно движещите се пешеходци при скорост до 72 км/ч както през деня, така и през нощта.

 

Автоматичните аварийни спирачки използват множество сензори, лазери и камери, за да откриват сблъсъци. Когато сблъсъкът е неизбежен, системата спира самостоятелно или прилага спирачен асистент, за да помогне на водача да спре бързо и безопасно. 

 

NHTSA твърди, че повечето производители би трябвало да могат да изпълнят тези изисквания с актуализации на софтуера. Според нея те ще предотвратят над 360 смъртни случая на пътя годишно и над 24 000 наранявания. 

 

Очаква се също хората да спестят много пари от разходи за материални щети. Само през 2023 г. в САЩ е имало над 41 000 смъртни случая, свързани с автомобили, и това всъщност е леко намаление спрямо предходната година.

Още по темата