Медия без
политическа реклама

Всеки телефон може да стане сателитен

04 Яну. 2024

SpaceX обяви, че е изстреляла шест сателита от системата Starlink, които имат възможност за осигуряване на мобилно покритие за стандартни смартфони. "Това ще позволи да се включват към интернет мобилни телефони от всяка точка на земята", обясни Елън Мъск. 

Според компанията услугата ще подобри глобалното мобилно покритие и ще помогне за елиминиране на мъртвите зони.

В серия публикации в платформата "Х" SpaceX посочва, че първите клиенти, които ще ползват услугата за глобален достъп са американската компания T-Mobile, канадската Rogers Communications, австралийската Optus, японската KDDI, новозеландската One New Zealand, швейцарската Salt Mobile и чилийската Entel.

През тази година Starlink ще работи за осигуряване на възможност за работа с текстови съобщения (SMS), а през 2025 се очаква добавяне на опция за пренос на глас и данни. Ще се осигури и поддръжка на IoT устройства, които използват LTE стандарт.

Елон Мъск посочва, че макар сателитите да осигурят мобилна връзка навсякъде на Земята, наличният капацитет е малък и реално услугата няма как да замести напълно наземните мобилни мрежи.

Огромно предимство на новите спътници е фактът, че сателитната комуникационна система на SpaceX дава възможност за свързване с интернет посредством съвременните смартфони, без да е необходимо да се правят ъпгрейди на хардуера или фърмуера на мобилното устройство. Нещо повече, дори няма да е необходимо да се инсталира специално приложение.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Starlink, Илон Мъск