Медия без
политическа реклама

TikTok най-вероятно ще бъде закрита в САЩ

ByteDance няма да продаде бизнеса си на американска компания, за да остане на пазара

Pixabay

Собственикът на TikTok ByteDance ще затвори приложението в САЩ, ако изчерпи всички правни възможности за борба със закона, забраняващ платформата в магазините за приложения, съобщиха четири източника на Ройтерс едновременно.

Един от проблемите при алтернативното решение - продажбата на TikTok - е алгоритъмът за препоръки на приложението, който се използва в други продукти и е собственост на компанията майка ByteDance. TikTok съставлява само малка част от общите приходи на китайската компания и седмичните потребители на нейните продукти, така че за нея ще бъде по-лесно да спре приложението, отколкото да го продаде на американски купувач. В отговор на информацията за евентуална продажба на TikTok без алгоритми за препоръчване ByteDance публикува опровержение на своята медийна платформа Toutiao.

Според източници от ByteDance, TikTok е съставлявал едва 25% от общите приходи на компанията през миналата година, като по-голямата част от тях идват от други приложения, включително аналога на TikTok на китайския пазар Douyin. Дневният дял на уникалните потребители на TikTok в САЩ е само 5% от общия дял на всички приложения на ByteDance. Затварянето на TikTok в САЩ няма да окаже почти никакво въздействие върху бизнеса на компанията и няма да се наложи да предаде основния си алгоритъм в неподходящи ръце.

По-рано президентът на САЩ подписа закон, който изисква ByteDance да продаде TikTok не по-късно от 19 януари, но главният изпълнителен директор Шоу Зи Чу все пак очаква блокирането на приложението да бъде отменено в съда.

 

Ключови думи:

ByteDance, TikTok, Douyin, САЩ

Още по темата