Quantcast
Тайнствената "колиба" на Луната се оказа скала | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Тайнствената "колиба" на Луната се оказа скала

750

Китайският роувър "Нефритеният заек" най-накрая се приближи достатъчно, за да изследва обект с необичайна форма, забелязан от противоположната страна на Луната миналата година.

Откриването беше наречено от социалните мрежи "мистериозната колиба".

Изображението на сивия обект с форма на куб на лунния хоризонт беше публикувано от Our Space - канал, свързан с Китайската национална космическа администрация (CNSA), в началото на миналия месец.

Снимката бе направена от китайския марсоход Юта-2, докато пресича големия кратер Фон Карман. Тогава беше обявено, че на роувъра ще му трябват два до три месеца, за да стигне до съоръжението. Докато Юта-2 пътуваше, хората в интернет нарекоха обекта „хижа“, „лунен дворец“ и дори "извънземна база".

Истината се разкри в началото на тази година, когато Our Space публикува видео отблизо на това, което се оказа обикновена скала, лежаща на ръба на кратера.

Скалата обаче е имала необичайна форма, отбелязва изданието.

„Толкова е невероятно, че е брилянтно“, написа Андрю Джоунс, журналист, отразяващ китайската космическа програма, в Twitter.

Юта-2 кацна на Луната през 2019 г. като част от китайската мисия Chang’e-4. Това е първият роувър, който изследва страната на Луната, която не се вижда от Земята.

Ключови думи:

Китай, луна, колиба

Още

Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

2239
Китай откри следи от вода на Луната

19.06.2022

496
Китай пусна на вода третия си самолетоносач

17.06.2022

1915