Медия без
политическа реклама

Сондата Juno изпрати най-ясните снимки на луната Йо (ГАЛЕРИЯ)

09 Февр. 2024
На снимката ясно личи, че нощната страна на Йо (вляво) всъщност е осветена почти колкото и дневната
НАСА
На снимката ясно личи, че нощната страна на Йо (вляво) всъщност е осветена почти колкото и дневната

НАСА публикува изображение с висока разделителна способност, направено от космическата сонда Juno при преминаването ѝ близо до една от луните на Юпитер - Йо. Снимката е направена на 30 декември 2023 г., като показва не само пълни подробности от вулканичния спътник на най-голямата планета в Слънчевата система, но и обичайната му осветеност.

Когато роботизираната сонда Juno се приближи до Йо през декември, това всъщност бе най-близкото прелитане до тази луна от мисията на "Галилео" на НАСА, която потегли от Земята през 1989 г. Сега обаче апаратът е снабден с най-модерна фотографска техника, като неговата камера JunoCam може да постигне разделителна способност от 15 км/пиксел от разстояние 4300 км.

Затова, преминавайки над южното полукълбо на Йо на височина от едва 1500 км, JunoCam изпрати в НАСА пределно ясни изображения на много от характеристиките на луната, включително активни вулкани, изхвърлящи облаци сяра в Космоса.

Последната обработена снимка пък показва странен феномен. Обикновено обектите в Космоса се виждат ярко осветени от Слънцето от едната страна и потънали в мрак от другата. Въпросното изображение показва резонно едната страна на Йо ярко осветена, обаче нощната е почти толкова ярка. Обяснението: по-ярката страна си е огряна от Слънцето, докато другата е осветена от слънчевата светлина, отразена от Юпитер към Йо - т.нар. JupiterShine.

На Земята може да се види подобно нещо по време на новолуние - въпреки че Луната трябва да е в пълна тъмнина, тя всъщност е слабо осветена от земната светлина, отразяваща слънчевата. Но, тъй като Юпитер има 11 пъти по-голям диаметър от Земята, Йо получава почти толкова повече отразена слънчева светлина и на практика е еднакво осветена и от дневната, и от нощната си страна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Юпитер, Йо, НАСА

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?