Медия без
политическа реклама

Samsung получава $6.4 млрд., за да прави заводи в Тексас

16 Апр. 2024
Pixabay

Администрацията на Джо Байдън обяви предварително споразумение за предоставяне на субсидия в размер на $6,4 млрд. на южнокорейската компания Samsung за нови фабрики за чипове в САЩ. Финансирането ще бъде направено в рамките на т.нар. CHIPS Act (игра на думи, която може да се преведе и като Закон за чиповете).

Тази сума ще допълни инвестициите от $44 млрд., които компанията е обещала да похарчи в Тексас за изграждане на “полупроводникова екосистема”. Субсидията ще бъде вложена в завършване на “водещ” кампус в град Тейлър, който ще се фокусира върху изследвания и разработка на напреднали логически технологии, тяхното производство и т. нар. “опаковане”.

При чиповете опаковането е високо специализиран процес, който обикновено се извършва в чужбина. Това означава, че дори и чиповете, произведени на територията на САЩ, трябва да бъдат изпратени в друга държава и след това върнати обратно. Специализираният завод на Samsung трябва да премахне някои от тези проблеми и да укрепи цялостната верига за доставки.

Парите ще бъдат инвестирани и в разширение на съществуващия завод на Samsung в град Остин. Тейлър и Остин са само на 40 минути един от друг, което кара администрацията на Байдън да предположи, че комбинацията от двата обекта ще превърне “съществуващото присъствие на Samsung в Тексас във всеобхватна екосистема за разработка и производство на водещи чипове в САЩ”.

В съобщението от Белия дом се посочва още, че това ще доведе до разкриване на 21 500 нови работни места, а $40 млн. ще бъдат заделени за обучение. Законът за чиповете дава на федералното правителство правото да отпуска финансиране и да предлага заеми на технологични компании, за да насърчи вътрешните разходи.

Samsung е третата голяма компания, която получава субсидии по този нормативен акт след TSMC и Intel. Това подчертава стратегическата важност на полупроводниковата индустрия и ангажимента на правителството да подкрепя технологичните лидери в тази област.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?