facebook
twitter

Технологии

Пейджърите окончателно спряха в Япония

348

Преди 30 години те бяха задължителен аксесоар за всеки модерен и амбициозен началник. Днес може да обявим края на пейджърите. Поне в Япония. Последният доставчик на пейджър услуги, Tokyo Telemarketing, официално спря дейността си миналата седмица.

Той беше принуден да направи това, след като абонатите за тази услуга останаха 1500, повечето от които здравни работници. Последният частен собственик беше Кен Фуджикура, който държеше пейджъра, защото 80-годишната му майка предпочиташе  така да общува с него.

„Тъй като само майка ми знаеше номера на пейджъра ми, знаех, че известията са от нея. Така разбирах, че е нещо важно“, казва Фуджикура.

Разработени през 50-те и 60-те години, пейджърите придобиха огромна популярност през 80-те години на миналия век. До 1996 г. в Tokyo Telemarketing имаше 1.2 милиона абонати, а в цяла Япония пейджърите се ползваха от 10 милиона абонати, съобщава Kyodo. Тогава те бяха популярни и сред учениците.

Въпреки че са дом на технологични гиганти като Panasonic, Sony и Nintendo, старите технологични навици трудно умират в Япония - например там факс машини и касети все още се използват.
 

Ключови думи:

пейджър, Япония
Все още няма коментари

Още

Новият японски император Нарухито се възкачи на трона

23.10.2019

224
Японският театър "Ашибуе" гостува в София

30.10.2019

93
10 души загинаха при наводнения в Япония

26.10.2019

71

Влез или се регистрирай за да коментираш

×