Медия без
политическа реклама

Охладителна течност пак изтича от руски космически кораб

12 Февр. 2023
Уикипедия

От руския товарен космически кораб "Прогрес МС-21", който е скачен с Международната космическа станция, пак изтича охладителна течност, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес, позовавайки се на Роскосмос. Няма опасност за живота и здравето на екипажа на МКС, увериха от руската космическа корпорация.

"От товарния кораб, който вече няколко месеца е скачен със станцията, изтича охладител от терморегулиращата система. Ситуацията прилича на случилото се с кораба "Союз МС-22" в средата на декември", каза изпълнителният директор на Роскосмос Сергей Крикальов. През декември руснаците стигнаха до извода, че кораба е пробит от микрометеор. 

От Роскосмос увериха, че люкът между МКС и "Прогрес МС-21" е затворен, за да не се стигне до въздействие на инцидента с кораба върху станцията. "Температурата и налягането на борда на станцията са в норма и няма опасност за здравето и безопасността на екипажа", съобщиха от Роскосмос. На борда на МКС сега са руските космонавти Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин, Анна Кикина, астронавтите на НАСА Франк Рубио, Никол Ман и Джош Касада и японския астронавт Коичи Ваката.

НАСА, космическата агенция на САЩ , помага на Роскосмос за установяване на причините за инцидента с товарния кораб "Прогрес МС-21", се казва в изявление, публикувано на сайта на руската космическа корпорация. Посочва се също, че разхерметизацията на "Прогрес МС-21" не е повлияла на скачването с МКС на товарния кораб "Прогрес МС-22" в събота, нито на програмата на МКС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата