Медия без
политическа реклама

Mozilla критикува Meta заради WhatsApp и изборите в САЩ

Unsplash

Фондация Mozilla призова Meta да направи сериозни промени в начина, по който дъщерната й платформа WhatsApp функционира с оглед възможностите тя да бъде използвана за влияние на изборите, предстоящи в САЩ и в други страни тази година.

 

Те включват добавяне на етикети за дезинформация към вирусното съдържание, ограничаване на функциите за излъчване и общностите, които позволяват разпращането на съобщения до стотици хора едновременно.

 

Фондацията е загрижена най-вече за това, че усилията на Meta, свързани с изборите, са съсредоточени главно върху Facebook, въпреки че WhatsApp има почти същия брой потребители. “Почти 90% от мерките за сигурност, обещани от Meta преди тези избори, са насочени към Facebook и Instagram” - посочва представител на Mozilla.

 

WhatsApp, която Meta закупи за 19 млрд. щ. долара през 2014 г., се превърна в основен начин за комуникация за над два милиарда потребители по целия свят. Мащаб, който надминава всички други социални мрежи, с изключение на самия Facebook.

 

Въпреки този мащаб, когато става въпрос за мерки за сигурност, свързани с изборите, вниманието на Meta в повечето случаи е насочено главно към Facebook. Тази година се очаква около половината от населението по света (четири милиарда души в 64 държави) да гласува на избори, включително в САЩ, Индия и Европа.

Ключови думи:

Mozilla, WhatsApp,  избори, САЩ

Още по темата