Медия без
политическа реклама

Космическите сили на САЩ са готови за конфликт с Русия и Китай в космоса

29 Март 2023
Pixabay

Министерството на отбраната на САЩ е започнало да подготвя Космическите сили на САЩ (USSF) за вероятен бъдещ конфликт с Русия и Китай в космоса, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ''Уолстрийт Джърнал''. Решението идва на фона на разполагането от страна на Русия и Китай на лазери и ракети, които биха могли да обезвредят спътници и да повредят гражданските комуникации.

През март Белият дом предложи да се увеличи годишният бюджет на КСС до 30 млрд. долара, което би било рекордна сума. Предложената от американската администрация сума е с близо 4 млрд. долара повече от бюджета през 2021 г. Белият дом предложи също така да се увеличи финансирането на Военновъздушните и Военноморските сили.

Увеличаването на разходите за КСС ще доведе до увеличаване на броя на военнослужещите до 16 000 души. На военнослужещите ще бъдат закупени специални симулатори за обучение за битки в космоса, а също така ще бъдат обучени да работят със сателити, наземно комуникационно и сензорно оборудване и оръжейни системи.

Миналата година САЩ определиха Китай като най-голямата заплаха за сигурността в своята отбранителна стратегия за сигурност. Това се дължи, наред с другото, на разработването на лазери и наземни ракети, които могат да поразяват спътници. Русия също беше посочена в документа като основна заплаха за сигурността.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Космос, Русия, Китай, САЩ

Още по темата