Медия без
политическа реклама

Китайски приложения в помощ на учениците правят фурор в САЩ

Техният успех на американския пазар идва на фона на нарастваща конкуренция в Китай, където има разработени повече от 200 големи езикови модела

Unsplash

Разработените в Китай образователни приложения, задвижвани от генеративен изкуствен интелект (AI), правят фурор в САЩ, тъй като създателите им търсят задгранични пазари, за да стимулират растежа на фона на засилената конкуренция у дома.

Водещи са Question.AI, разработен от базираната в Пекин стартираща компания за образователни технологии Zuoyebang и Gauth на ByteDance. И двете генеративни, управлявани от изкуствен интелект помощници за домашна работа, бяха класирани сред първите три безплатни образователни приложения в САЩ в iOS store на Apple и Google Play от февруари до май, сочат данни на услугата за разузнаване на мобилни приложения AppMagic.

Техният успех на американския пазар идва на фона на нарастваща конкуренция в Китай, където има разработени повече от 200 големи езикови модела, а половината от тях бяха одобрени от китайските власти за публично пускане към този март.

Безплатното образователно приложение №1 в САЩ е Duolingo, най-голямата платформа за езиково обучение в света, която работи повече от 13 години. Question.AI беше пуснат в средата на миналата година, докато Gauth беше пуснат през 2020 г. под името Gauthmath за решаване на математически проблеми. 

Приложенията, които са безплатни за основна употреба, но се таксуват за допълнителни функции, се възползват от възможностите на генеративния AI, за да помогнат на американски ученици да изучават теми, вариращи от наука, технологии, инженерство и математика до икономика, физика, химия и литература.

Потребителите трябва само да направят снимка на задачата си за домашна работа по математика или химия, а приложенията ще генерират решения, придружени от подробни ръководства стъпка по стъпка и обяснения.

Задвижваните от изкуствен интелект китайски приложения на американския пазар до голяма степен избягаха от контрола срещу TikTok, който е изправен пред забрана, освен ако компанията майка ByteDance не се откаже от операциите в САЩ. 

Gauth беше класиран като второто най-популярно образователно приложение в света за iOS и Google Play платформи, докато Question.AI беше седмо, според AppMagic.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата