Медия без
политическа реклама

Китай пуска първия компактен термоядрен реактор

Energy Singularity, млада китайска компания, основана през 2021 г., е завършила и пуснала в експлоатация първия в света термоядрен реактор от типа токамак върху намотки с високотемпературна свръхпроводимост. Новото решение дава възможност за изграждане на изключително компактни и следователно евтини търговски термоядрени реактори и електроцентрали.

Твърди се, че размерът на иновативния реактор е само 2 % от размерите на инсталациите, използващи конвенционални намотки със свръхпроводимост. Новият реактор, наречен HH70, разположен в източния квартал на Шанхай, ще тества основните разработки, което ще доведе до създаването на прототип на реактор от следващо поколение до 2027 г. и демонстрационна термоядрена електроцентрала до 2030 година.

Материалът, използван за свръхпроводящите намотки, е сравнително евтиното съединение ReBCO (редкоземен бариево-меден оксид). Китай се е научил да произвежда ленти ReBCO в масови количества. Тя е търсена за бъдещите маглевове, а и не само. Както виждаме, токамаците също ще се възползват от прехода към свръхпроводящи магнити.

Следващото поколение на пилотния реактор "Енергийна сингулярност" трябва да достигне ефективност 1:10, като генерира 10 пъти повече енергия, отколкото е използвана за нагряване на плазмата. Ако тази цифра бъде постигната, след около пет години ще се появи първият демонстратор на термоядрена електроцентрала във варианта на Energy Singularity, който все още се възприема като фантазия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Energy Singularity, ReBCO, реактор, Китай

Още по темата