Медия без
политическа реклама

Китай изгради огромна система за ранно предупреждение за трусове

11 Юни 2023
Pixabay

Китай изгражда най-голямата система за ранно предупреждение за земетресения в света - EEWS, която ще се състои от над 15 000 измервателни станции, 3 национални центъра, 31 регионални центъра и 173 центъра в общини или префектури.

Директорът на китайската администрация за земетресение Мин Джирен обяви, че основното строителство на системата вече е завършено и до края на тази година системата EEWS ще бъде напълно функционираща.

EEWS не прогнозира земетресения. По време на земетресение много видове сеизмични вълни излизат от епицентъра на земетресението. Първите вълни са по-слаби, но по-бързите вълни активират системите от тип EEWS. EEWS ще открива движението на земната кора при старта на земетресението и ще изпраща сигнал до центровете за обработка на данни.

Алгоритмите бързо разкриват местоположението и силата на земетресението. Центровете за обработка на данни бързо изпращат предупреждения до градовете. Това осигурява на хората секунди да се подготвят.

Системата EEWS може да помогне за предотвратяване на смъртни случаи, наранявания и щети на инфраструктурата, които са последици от земетресенията с голяма магнитуд.

 

Още по темата