Медия без
политическа реклама

Калифорния взима мерки да ограничи използването на смартфони от учениците

Държавници регистрират сериозна опасност за подрастващите от социалните медии

https://unsplash.com/

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм съобщи, че иска да ограничи използването на смартфони от учениците в рамките на учебния ден, предвид рисковете за психичното здраве от социалните медии.

Решението идва ден след като генералният хирург на САЩ Вивек Мърти призова Конгреса да изисква предупредителни етикети в платформите на социалните медии и тяхното въздействие върху младите хора, предава Асошейтед Прес. 

„Както генералният хирург потвърди, социалните медии вредят на психичното здраве на младежите“, казва губернаторът на Демократическата партия в изявление. „Очаквам с нетърпение работата си със законодателната власт за ограничаване на използването на смартфони по време на учебния ден. Когато децата и тийнейджърите са в училище, те трябва да са съсредоточени върху обучението си, а не върху екраните си."

Съобщението на Нюсъм идва на фона на нарастващ дебат в цялата страна за въздействието на социалните медии и използването на смартфони, особено върху младите хора. Някои тийнейджъри са обещали да стоят далеч от социалните медии, за да подобрят психичното си здраве и да могат да се съсредоточат върху училищната работа и извънкласните дейности.

Във Флорида губернаторът републиканец Рон ДеСантис по-рано тази година подписа една от най-рестриктивните забрани за използване на социални медии от деца. Законодателният орган на щата Ню Йорк прие законопроект по-рано този месец, който ще позволи на родителите да блокират децата си от получаване на публикации в социалните медии, предложени им от алгоритъма на платформата.

В Калифорния предложението за глоби на платформите на социалните медии за пристрастени деца не успя да стане закон през последните години. Но законопроект на щатския сенатор Нанси Скинър, представляващ Бъркли, който ще забрани на онлайн платформите да предоставят пристрастяващи емисии на непълнолетни, премина през щатския Сенат през май и е насрочен за изслушване в комисия в Асамблеята следващия месец.

Бордът на обединените училища в Лос Анджелис е гласувал политики, забраняващи използването на мобилни телефони от учениците през целия учебен ден, с някои изключения. Щатският сенатор Хенри Стърн, представляващ част от района на Лос Анджелис, представи законопроект тази година за разширяване на правомощията на училищните райони, за да ограничи използването на социални медии от учениците в училищата. Стърн каза, че би бил готов да оттегли законопроекта си, който вече беше приет от Сената, ако законодателите и Нюсъм могат да предложат по-добро решение. 

„Просто е твърде трудно за всеки учител, всяко училище или всеки родител да трябва да разбере това сам“, каза Стърн. „Има моменти, в които правителството просто трябва да се намеси и да създаде някои по-големи правила за движение.“

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата