Quantcast

Медия без
политическа реклама

Google обяви алтернатива на ChatGPT

Тя ще се казва Bard и ще бъде достъпна до седмици

07 Февр. 2023
Pixabay

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви алтернатива на нашумелия изкуствен интелект ChatGPT - тя ще се казва Bard и ще бъде достъпна за всички до няколко седмици.

Bard е изграден върху технологията LaMDA на Google. Умният алгоритъм е представен като "експериментална услуга за разговори с изкуствен интелект".

Bard ще може да води обикновени разговори с потребителите, да отговаря на въпроси от най-различно естество. Google дава за пример голям диапазон от възможности - от въпроси как да се организира кръщене, какви ястия могат да бъдат направени с определени съставки и др.

Bard може да бъде източник на креативност и стартова площадка за любопитството, пише Пичай. "С него ще може да обясните откритията на космическия телескоп "Джеймс Уеб" на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола, или да тренирате уменията си", допълва той.

Изкуственият интелект ще използва информация от интернет, за да формира отговорите си. Пичай не навлиза в подробности, но вероятно Bard ще се възползва от търсачката на Google, която изобилства с данни.

Според онлайн изданието The Verge, Bard е представен по-рано отколкото Google искаше. Това е е наложило заради огромния интерес към ChatGPT. Популярността на конкурентите от OpenAI е ускорило плановете на Google.

Изкуственият интелект ще бъде интегриран в "ежедневните продукти" на Google. А самият Bard е по-малка версия на възможностите на LaMDA с цел да помогне на Google да събере отзиви и опит, за да го развие "отговорно".

Ключови думи:

ChatGPT, Bard, Google