Медия без
политическа реклама

Европа може да узакони „подслушването“ на личната кореспонденция в месинджъри

Няма да бъдат пожалени дори тези с криптиране

Европейските депутати може да приемат закон, който да узакони масовото сканиране на кореспонденция в месинджъри, включително и криптирани, в региона. Органите на ЕС ще изразят позицията си по законопроекта, който има за цел да идентифицира материали, съдържащи насилие над деца. Гласуването ще покаже дали инициативата ще получи достатъчна подкрепа, за да бъде доразвита в рамките на законодателния процес на ЕС.

Документът, представен за първи път през 2022 г., предвижда въвеждането на система за "модериране на качването", която ще сканира всички цифрови съобщения, изпратени от дадено лице, включително изображения, видеоклипове и връзки. Всеки оператор на услуги за незабавни съобщения, когато стартира тази система за наблюдение на своята платформа, ще трябва да поиска съгласието на потребителя да сканира неговите съобщения. Ако той не даде такова съгласие, няма да може да изпраща изображения или URL адреси.

Авторите на законопроекта едновременно одобряват и отхвърлят функцията за криптиране от край до край: от една страна, те подчертават, че криптирането от край до край "е необходимо средство за защита на основните права"; от друга страна, те твърдят, че криптираните услуги за обмен на съобщения могат "по невнимание да се превърнат в безопасни зони, където се предават или разпространяват материали, свързани със злоупотреба с деца".

За да се отговори на тези опасения, се предлага кореспонденцията да може да се сканира - но по някакъв начин без да се нарушава неприкосновеността на личния живот, която осигурява криптирането от край до край. За тази цел система за модериране ще сканира съдържанието на съобщенията, още преди месинджърът да ги криптира. Президентът на Signal Мередит Уитакър вече заяви, че ако законът бъде приет, месинджърът ще спре да работи в ЕС. Организациите Electronic Frontier Foundation, Center for Democracy & Technology и Mozilla подписаха съвместно изявление, в което призовават ЕС да отхвърли инициативата, свързана със сканирането на потребителското съдържание.

Самите европейски депутати също са недоволни от инициативата - няколко десетки от тях са изпратили писмо до Съвета на ЕС, за да изразят несъгласието си с предложението. Според тях отхвърленият по-рано законопроект се е появил отново заради удобен момент: наскоро се проведоха избори за Европейски парламент, а в края на месеца приключва председателството на Белгия в Съвета на ЕС - поддръжниците на инициативата имат последен шанс да я прокарат. Ако тя получи подкрепа, Европейският парламент, Съветът и Комисията ще започнат консултации по окончателния текст на закона. Дори и с подкрепата на органите на ЕС обаче може да се окаже трудно да се прокара инициативата: проучване, проведено миналата година, показа, че две трети от европейските младежи са против инициативата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЕС, следене, подслушване

Още по темата