Медия без
политическа реклама

ЕС ще разследва китайските вятърни турбини за нелоялна конкуренция

Обект на разследването са и вятърни паркове в България

Тази седмица изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер обяви, че органите на ЕС разследват разполагането на няколко вятърни парка в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България. Това се прави, за да се открият признаци на нелоялна конкуренция от страна на неназовани китайски производители, които с действията си подкопават пазара на възобновяема енергия в Европейския съюз.

"Започваме ново разследване на китайските доставчици на вятърни турбини", заяви Вестагер. - Проучваме условията за развитие на вятърни паркове в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България".

По-рано стана известно, че Брюксел е започнал подобно разследване на китайските производители на слънчеви панели. По-конкретно разследването е започнало във връзка с търга за създаване на соларен парк с мощност 110 MW в Румъния. Двата китайски консорциума, спечелили търга, са заподозрени, че са получили субсидии от китайските власти, което е направило офертата им привлекателна, но нечестна.

"Ние използваме всички инструменти, с които разполагаме. Но не мога да избягам от усещането, че това е и игра на криеница. Нуждаем се от нещо повече от индивидуален подход. Нуждаем се от системен подход. И се нуждаем от него, преди да е станало твърде късно", добави Вестагер, без да предоставя повече подробности за разследването. - Не можем да си позволим това, което се случи със соларните панели, да се повтори с електромобилите, вятърните турбини или чиповете."

Според говорителя на ЕК цената не трябва да е в центъра на избора на конкретен изпълнител. Приоритет трябва да бъдат критериите за надеждност, като например въздействието върху околната среда, трудовите права, киберсигурността и защитата на данните. Именно върху това трябва да се съсредоточат бъдещите търгове, заяви говорителят.

В същото време Вестагер се оплака, че именно това липсва в Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. С този закон САЩ на практика са се погрижили бизнесът да бъде преместен от Европа в Северна Америка. Вместо да помислят за надеждност, американските власти привлякоха европейските производители (и не само) с долара. Ето защо, наред с други неща, ЕС трябваше да предоставя субсидии на европейските производители, за да ги предпази от бягство към САЩ.

"Според мен именно това липсваше в Закона за намаляване на инфлацията. Обвързвайки критериите с местното производство вместо с надеждността, САЩ ограничиха потенциалния мащаб за западните производители. И това ни принуди да отговорим, като разрешим съответните субсидии", каза тя. И още - изборите за Европейски парламент през лятото и катастрофата в областта на обществените поръчки за възобновяема енергия: европейските компании в сектора фалират, а субсидиите спасяват само ограничен брой предприятия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата