Медия без
политическа реклама

Жалбата срещу вписването на Георги Иванов доведе до грозен скандал

МВР и прокуратурата ще се заемат със случая, ако искът не бъде оттеглен от президента на "Скравена"

09 Апр. 2024ОбновенаСВИЛЕН КИРИЛОВСКИ
Фейсбук/ФК Скравена
Футболистите и треньорският екип на "Скравена" се разграничиха от президента си заради внесената от него жалба срещу вписването на Георги Иванов като президент на БФС.

Шумен скандал се разрази заради жалбата на четвъртодивизионния "Скравена" срещу решенията на конгреса на БФС на 15 март, включително и вписването на Георги Иванов като президент и избора на нов Изпълком. Оказа се, че това е било самостоятелна акция на президента на клуба Петко Петков, която не е съгласувана с управителния съвет.

Това стана ясно от светкавичната реакция от страна на членовете на въпросния УС, а също футболисти и треньори. Всички те излязоха с декларация, в която се разграничиха от президента си. Нещо повече, те заплашиха, че ще отнесат случая до компетентните органи (б.ред. - МВР и прокуратура), ако съдебният иск не бъде оттеглен в следващите дни.

"След проведени разговори с всички членове на управителния съвет, треньора, част от футболистите и спонсорите на футболния клуб, всички НИЕ се разграничаваме категорично от еднолично взетото решение за внасяне на жалба от г-н Петков.

В следващите дни ще бъдат предприети действия от наша страна, с които да заявим официалната позиция на ръководството на ФК "Скравена" пред компетентните органи, в случай, че жалбата на г-н Петков не бъде оттеглена", се казва в позицията на аматьорския клуб.

Не е ясно дали разграничаването на всички в "Скравена" от своя президент не е продиктувано от острата реакция от БФС, след като стана ясно, че именно неочакваната жалба, внесена вчера, блокира вписването на Георги Иванов в Търговския регистър. "Учудващо е, че ФК "Скравена" е намерил някакви основания да обжалва. За мен това не им прави чест", коментира изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов пред БНТ.

Тепърва ще се разбере дали жалбата ще бъде оттеглена или предстоят нови грозни разправии около този случаи. Дотогава обаче е ясно друго - Георги Иванов няма как да поеме пълноценно функцията си на президент на БФС и като такъв ще продължава да се води пред Търговския регистър досегашният и.д. шеф Михаил Касабов. Разсеяха се и надеждите, че ситуацията във футбола ще се нормализира и изчисти от юридически казуси след нормално протеклия конгрес на 15 март.

 

ПОЗИЦИЯТА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ

Авторът на жалбата - президентът на "Скравена" Петко Петков, се съгласи да изложи пред "Дарик радио" гледната си точка.

"В качеството си на законен представител на ФК "Скравена" взех това решение, тъй като бях делегат на самия конгрес и видях на място, че има допуснати нарушения. Възползвах се от правото си за жалба. Подадох исковата молба, за да търся справедливост. Все пак това ще реши съдът. Не съм против нито един кандидат. Моето присъствие просто породи съмнения, че има незаконосъобразни неща в противоречие с устава на БФС решения. Това ме провокира. Няма друга причина. Аз съм "за" промяна, ама за истинска, за доброто на българския футбол. В самата искова молба, след като съм си посочил аргументите, ще трябва и да докажа. БФС също трябва да покаже дали съм прав или не. Не искам да влизам в конфликтни ситуации. Аз смятам, че съм си спазил Устава на клуба и няма от какво да се притеснявам. Излизам с лицето си, с принципите си и с моята почтеност. Съгласувах действията си с част от Управителния съвет. Уставът ми позволява да имам представителна функция от името на УС. Това ми дава основание да предприема това нещо", коментира Петков.

Той обясни, че на конгреса е гласувал за лидера на опозицията Димитър Бербатов, и изрази съмнения в честността на избора на Георги Иванов. "Не съм нито против Гонзо, нито Бербатов, нито един. Аз гласувах за Бербатов. Не бях силно разочарован, но остана в мен едно съмнениe, че има нечестна игра. Как точно на Гонзо му трябваха 235 гласа?! Как го изчислиха толкова да събере?! Честно казано, нямах съмнения, че Бербатов ще стигне до балотаж. Моите очаквания бяха за балотаж при наличието на толкова кандидати. В крайна сметка буди съмнение как точно 235 трябваше да събере Гонзо", заяви президентът на "Скравена".

Той бе категоричен, че не смята да оттегля жалбата си: "Не смятам да оттегля жалбата си. Тук вече има притискане. Нека да предприемат действия, да видим какво съм нарушил. Нямам представа. Казвам ви го най-откровено. Не съм комуникирал с никого от БФС, нито с кандидатите. Трябваше ми време да обмисля някои неща, за да съм сигурен в моята жалба и да бъда по-запознат. Всичко да е по правилата. Разбира се, че ще приложа доказателство със свидетели. Няма как да нямам, но това няма нужда да го коментирам. Нека съдът реши дали съм прав. Ако не съм прав, просто ще се извиня."

Петко Петков дори заяви, че вече е бил подкрепен от още един клуб, но отказа да го назове.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?