Медия без
политическа реклама

За пръв път жена ще бъде главен рефер на мач в Първа лига

Християна Гутева получи наряд за гостуването на "Левски" срещу "Крумовград"

19 Май 2024
Християна Гутева има опит като ръководещ рефер в турнира за Купата на България (на снимката), както и в мачове от Втора лига.
БГНЕС
Християна Гутева има опит като ръководещ рефер в турнира за Купата на България (на снимката), както и в мачове от Втора лига.

Историческо събитие за българския футбол ще се случи в сряда по време на XXXIV кръг в Първа лига. Тогава за пръв път жена ще бъде главен рефер на мач от елитната ни дивизия. Това стана ясно, след като днес Съдийската комисия обяви, че Християна Гутева ще ръководи двубоя от първата шестица "Крумовград" - "Левски".

Нейното назначение е резонно продължение на успешната ѝ кариера като футболен рефер. Гутева е съдия от ранглистата на ФИФА от 7 години насам, а от също толкова време ръководи и двубои във Втора лига на България. Има и наряди в турнира за Купата на България.

До момента нейният опит в Първа лига бе като четвърти рефер и VAR съдия, като тя се справи с нарядите си, с което заслужи и Съдийската комисия да ѝ назначи дебютен наряд за ръководещ съдия.

Решението на комисията за Гутева идва в резултат от политиката на ФИФА и УЕФА за по-усилено развитие на женския футбол. Като резултат от това ще е и фактът, че повечето отбори от Първа лига ще имат от следващия сезон и женски тимове. С такива до момента могат да се похвалят само три клуба от Първа лига - "Лудогорец", "Пирин" и "Етър".

Още по темата