Медия без
политическа реклама

Юлияна Янева донесе първа титла за борбата ни на Евро 2023

Мими Христова утре също ще се бори за златен медал на първенството в Загреб

20 Апр. 2023
bul-wrestling.org
Юлияна Янева ликува с трибагреника, след като донесе първата титла за България на европейското първенство по борба в Загреб.

Юлияна Янева спечели златен медал в категория до 68 кг на европейското първенство по борба в Загреб. Във финала тя се представи безапелационно и разгроми с 10:3 украинката Алла Белинска, която е континентална шампионка от 2021 г. Това бе и първа титла за България на шампионата, след като при свободняците Микяй Наим (кат. 65 кг) и Рамазан Рамазанов (70) спечелиха сребърни медали, а Георги Вангелов (57) стигна до бронз. Успехът на Янева е още по-впечатляващ, тъй като в нито една от схватките си тя не падна под седем точки преднина срещу съперничките си. До момента Янева имаше сребро от Варшава 2021 и бронз от Будапеща 2022, но в категория до 72 кг.

След успеха тя заяви пред БНТ: "Благодаря на личния ми треньор (б.ред. - Серафим Бързаков), който въпреки всичките негативи остана до мен. Благодаря на семейството ми, на приятелите ми за подкрепата...Този медал е за всички тях."

Самият Бързаков коментира: "Тя заслужава тази титла, мина през много перипетии. Самият аз я виждах като шампионка. Но беше важно тази мисъл да узрее и в главата ѝ, да има шампионския дух. Това е достатъчно. Тя е в много добра форма, това е нейната категория. Ако така продължава, ще постигне целите си. Убеден съм. Няма невъзнаграден труд!"

Утре имаме шанс за още една титла, след като Мими Христова (до 62 кг) стигна до финал и ще се бори срещу Ирина Рингачи (Мол), която е №1 в света и Европа от 2021 г.

За бронз също утре ще излязат Биляна Дудова (62) и Евелина Николова (57). Заради извадено ляво рамо пък еврошампионката от 2020 г. Миглена Селишка (50) не излезе в сблъсъка за бронза срещу Емануела Лиуци (Ит) и остана на пето място.

Още по темата