facebook
twitter

Спорт

WADA уличи румънската лаборатория в прикриване на положителни допинг проби

44

WADA поиска уволнението на шефовете на румънската антидопингова агенция (ANAD), след като бе доказано, че те са прикрили позитивни тестове на поне трима спортисти. Разследване на "Инициатива за почтеност в спорта" сочи, че Грациела Важиала (основател и шеф на ANAD от 2005 до януари 2019 г.) е дала указания за скриване на пробите. А генералната директорка  Валентина Александреску "най-малкото си е затваряла очите за поведението ѝ".

Докладът с гриф "поверително" е бил представен пред борда на WADA през май в Монреал и препоръчва и двете да бъдат освободени, макар Важиала да се е оттеглила сама през януари. Двама висши служители на Букурещката антидопингова лаборатория - Валентин Поп и Мирела Зорио, вече са били уволнени през ноември 2018 г. за прикриване на положителни проби. 

Докладът сочи, че Поп е прикрил поне два теста на неназовани румънски борци през 2016 г. Освен това Важиала е наредила - по идея на Зорио - на лабораторията да прикрие положителна проба за хормон на растежа. След отстраняването на Поп двама служители - д-р Чистиана Стан и д-р Ани Тобок, са разказали за нарушенията. Според Стан след нахлуването в лабораторията на служители на WADA през ноември 2016-а Важиала е наредила да бъде прикрит заподозреният щангист Габриел Синкраян, който впоследствие бе уличен с допинг на олимпиадата в Рио`16 и лишен от бронзовия си медал в кат. 85 кг.

Ключови думи:

допинг, WADA, Румъния
Все още няма коментари

Още

Мо Фара призна за лъжа и го хванаха в друга

24.02.2020

602
Италианската полиция обискира руските биатлонисти на световното

22.02.2020

Обновена

3521 22
"Свободна Европа" се завръща и в Унгария

19.02.2020

842 6

Влез или се регистрирай за да коментираш