facebook
twitter

Спорт

Влязоха в сила новите правила във футбола - никаква игра с ръка и по-бързи смени

785
 ЕПА/БГНЕС
Заседанието на IFAB бе през март, но новите правила влязоха в сила от вчера.

От вчера в сила влязоха няколко промени на правилата във футбола. Те бяха приети от Борда на международната футболна асоциация (IFAB) още в началото на март, но въвеждането им бе отложено за края на юни. IFAB се събира всяка година с цел да подобри футбола чрез промени на правилата. В него членуват представители на ФИФА, както и на четирите федерации, считани за основатели на футбола - на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Всяка от тях има по един глас при вот, а ФИФА - 4. За промяна на правилото трябва да има поне 6 "за". 

За разлика от 2018 г., когато промените в правилата включваха въвеждането на четвърта смяна в продължението и най-вече на системата за видеоповторения (VAR), през тази година промените не са толкова драстични, а някои от тях трудно ще бъдат забелязани от зрителите. 

 

Без игра с ръка в атака

Основната промяна е затягането на правилата по отношение на играта с ръка. Съдиите вече могат да не зачитат голове, до които се е стигнало чрез игра с ръка, дори и да е била неумишлена. Всеки гол, създаден или вкаран чрез игра с ръка, дори неумишлена, вече ще се отменя. Това ще изключи ситуации, като например гола на Франция срещу Ирландия в баражите за световното първенство през 2010 г. Тогава Тиери Анри игра с ръка, преди да подаде на Вилиям Галас, който вкара гола. 

Новите правила гласят още, че ако ръката на футболист е вдигната над нивото на рамото, това е "неестествено положение" и той "се излага на риск да направи нарушение". Така, ако защитник докосне топката неумишлено с вдигната ръка в наказателното поле, това вече автоматично ще води до дузпа.

 

Бързи смени

При смяна футболистите вече трябва да напускат терена от най-близката странична линия. Така се слага край на умишленото "бавене" на време, особено в края на мачовете, когато играчите нарочно отиват към най-далечния край на игрището преди смяна, а след това едва ходят, преди да напуснат терена.

 

По-силни стени

Вече са по-стриктни правилата при изграждането на стена при пряк свободен удар. Играчите на атакуващия тим нямат право да застават в стената и трябва да са поне на метър от нея. Досега много често отбори прилагаха тактиката да "вклиняват" свои футболисти в стената, за да отскочат те при пряк свободен удар и там да се отвори пространство, за да мине топката.

 

Бързи фаулове

Ако съдия иска да покаже картон, но отборът, който е получил нарушение, изпълни наказателния удар по-бързо и създаде възможност за гол, реферът може да отложи показването на картон до следващото спиране на играта. Според IFAB е "нечестно" нова атака да бъде спирана, само за да може да бъде наказан нарушител на правилата. Ако съдията обаче вече е понечил да вади картона, бързото изпълнение на пряк свободен удар не е разрешено. 

 

Спиране на игра след рикошет на топката от рефера

Преди играта не трябваше да бъде спирана, ако топката случайно се удари в съдията, който бе смятан за част от терена, както гредите на вратата или колчето за ъглов удар. Сега реферите вече имат право да спрат мача, ако топката се е ударила в тях и това е довело до гол. 

 

Топката в наказателното поле

Според старите правила топката не трябваше да бъде докосвана от втори футболист до излизането ѝ от наказателното поле при изпълнение на свободен удар след аут. Сега с нея може да се играе във всеки момент, още преди излизането й от наказателното поле. Според IFAB тази промяна "създава по-бързо и по-динамично подновяване на играта".

Ключови думи:

футбол, ФИФА, правила
Все още няма коментари

Още

УЕФА: Шампионската лига трябва да приключи до 3 август

05.04.2020

53
Защо само в Беларус още се играе футбол
ФИФА търси план за изход от кризата във футбола

05.04.2020

Ню Йорк Таймс

38

Влез или се регистрирай за да коментираш

×