facebook
twitter

Спорт

Вирусът бави руски треньори за националите по биатлон

76
 Илияна Кирилова
Михаил Клечоров (вдясно) и Милена Тодорова (до него) позират с наградите си за "Треньор №1" и "Спортист №1" на януари заедно с президента на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска. Специална награда получи и първият наставник на Тодорова - Цветан Цочев (вляво).

Пандемията от коронавирус възпрепятства пристигането на новите чуждестранни треньори на мъжкия национален отбор по биатлон. За смяната на беларусина Николай Захаров като старши треньор пръв съобщи спортист №1 на България за 2019 г. Владимир Илиев миналия месец, а днес новината беше потвърдена официално от президента на федерацията (БФБ) Екатерина Дафовска.

Олимпийската шампионка от Нагано `98 обаче отказа да разкрие имената на бъдещите наставници. Само съобщи, че са от Русия и поради тази причина скоро няма да могат да пристигнат в България.

"Разговорите ги водих още на световното първенство - разказа Дафовска. - Имам потвърждението, но вирусът обърка нещата. Мога да кажа само, че са руски треньори и затова не можем в момента да ги вкараме в страната, за да започнат подготовка с мъжкия отбор. Не са случайни, треньори с много голям опит са. Но не искам да съобщавам имена, преди да съм сигурна, че ще можем да ги привлечем и да влязат в България. Двама са - един старши треньор и един по стрелба."

Също така шефът на БФБ обяви, че от новия сезон всички състезатели от мъжкия отбор ще тренират заедно. Това касае най-вече Красимир Анев, който през последните години се подготвяше индивидуално с личния си наставник Георги Фъртунов. Дафовска подчерта, че на тази практика ще бъде сложен край: "Обединяваме Краси с мъжкия отбор. Няма да има индивидуални треньори."

Заради извънредната епидемична обстановка се предвижда подготовката на националите да започне по-късно от планираното. Има вероятност по-рано да започнат само жените, чиито тренировки ще се провеждат в България под ръководството на старши треньора Михаил Клечоров. По думите на Дафовска има четири различни варианта за лагери - Белмекен, Банско, Самоков и Боровец.

Днес Клечоров и изгряващата звезда на женския национален отбор Милена Тодорова бяха наградени като "Треньор №1" и "Спортист №1" на България за януари. Двамата станаха победители в традиционната журналистическа анкета на пресклуб "България", където говориха пред медиите.

"Оценявам този сезон като много успешен за мен. Постигнах всичко благодарение на треньора ми и на федерацията, които много ми помагат. Бях готова за нещо подобно. Надявам се за следващия сезон да се подготвя добре и той да бъде поне толкова успешен или дори повече", каза 22-годишната Тодорова, която през януари спечели три медала на световното първенство за девойки в Ленцерхайде (Швейц) - сребро в индивидуалната дисциплина на 12,5 км и бронз в спринта на 7,5 км и в преследването на 10 км.

"Тези резултати нямаше как да ги постигнем само двамата, зад нас има цял екип - коментира Клечоров. - За мен нейните резултати не бяха изненада, защото тя показа, че с една чиста стрелба може да заеме добри позиции. Трябва да се наблегне на стрелбата, защото при нея тя има пасив, но в биатлона и двата компонента са важни."

Все още няма коментари

Още

Анев: Приключвам с биатлона заради Дафовска

22.06.2020

5000 8
България пося раздор в руския биатлон

29.05.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

322
Сменят треньорите на националния отбор по биатлон

23.04.2020

220

Влез или се регистрирай за да коментираш