Медия без
политическа реклама

Украинец взе единствената олимпийска квота за българската борба

Семьон Новиков спечели бронзов медал и донякъде замаза огромния провал на отборите не на световното първенство

24 Септ. 2023
Съдията на тепиха вдига ръката на Семьон Новиков, който току що е спечелил бронзовия медал и единствената квота за българската борба
bul-wrestling
Съдията на тепиха вдига ръката на Семьон Новиков, който току що е спечелил бронзовия медал и единствената квота за българската борба

След цяла седмица пълна олимпийска суша българските борци завършихя световното първенство в Белград със спечелването на една от 18 възможни квоти за Париж 2024. Спечели я украинецът с български паспорт Семьон Новиков в кат. 87 кг на класичекия стил и донякъде замаза огромния провал на отборите ни.

Бившият европейски шампион (2020 г. за Украйна) и настоящ бронзов медалист от Евро 2023 спечели бронзов медал, след като в малкия финал с 6:3 т. срещу Ислам Абасов (Азер).

Така той си подпечата визата за Париж 2024 единствен от всичките ни борци на световното. В Белград квоти получиха първите петима във всяка от олимпийските категории (по 6 в свободния и класическия стил и при жените).

Провалът на националните ни отбори означава, че те трябва да се опитат да уловят оставащите само два шанса - олимпийските квалификационни турнири за Европа (през април в Баку) и световния (през май в Истанбул). Там обаче ситото ще е доста по-гъсто - в Баку квоти ще има само за финалистите в категориите, а в Истанбул - за първите трима, т.е. от двата турнира ще се излячат по общо петима олимпийци, колкото само на световното в Белград.

На олимпийските игри в Токио 2020 българските борци бяха едва седмина (отново от 18 възможни) и това бе най-малката ни група в този спорт, донесъл най-много олимпийски медали на страната ни. В Рио`16 трите ни отбора пък имаха общо 11 представители (от 18 възможни).

Иначе на световното в Белград българските отбори спечелиха по един медал във всеки от стиловете. Освен Новиков бронзови отличия взеха Рамазан Рамазанов в свободната борба и Мими Христова в женската, но и двамата бяха в неолимипйски категории, с много по-малко участници и по-слаба конкуренция.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

борба, Семьон Новиков

Още по темата