facebook
twitter

Спорт

Тълпите по трибуните бяха забелязани. И толкоз!

БФС изведнъж се разтревожи след смъмряне от премиера, но санкции все така няма
193
 БГНЕС
Това бе шокиращата гледка на една от двете агитки (в случая на "ЦСКА-София") по време на съботното дерби. В деня, в който бяха обявени 81 новозаразени и ден след първия от мрачните рекорди в последната седмица - 132 нови случая.

Ако признаването на вина е половин вина, значи няма виновни за допускането на стълпотворения на фенове по трибуните след подновяването на футболното първенство. Защото и от здравното, и от спортното министерство, и дори от БФС (с половин уста) признават, че има неспазване на указанията. И толкоз!

Отговорните органи - Дисциплинарната и Медицинската комисия към футболния съюз, вече втора седмица мълчат. Сякаш нищо не се е случило. И нито един от 14-те отбора от Ефбет лига не понесе поне символична глоба за някой от домакинските си мачове въпреки свидетелствата на тв кадри и десетки снимки.

А нарушение има и това поне никой не го крие. Призна го здравният министър Кирил Ананиев. Ведомството му дори намери един виновен, който да бъде глобен - ръководството на Националния стадион "Васил Левски", допуснало безобразното струпване на фенове по време на дербито "ЦСКА-София" - "Левски" (3:3). Това ще струва 3000 лв. - глоба, която едно държавно предприятие ще плати на държавна институция.

Неспазването на правилата беше признато и от спортния министър Красен Кралев: "Съгласен съм с констатацията на здравните власти, че скупчването на футболните фенове на дербито на стадион "Васил Левски" беше недопустимо, особено след като правителството подходи с необходимото разбиране на призивите за възстановяване на спортните събития и допускането на зрители по трибуните."

А накрая премиерът Борисов тропна в познат стил по масата: "Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. Какво направи публиката?! Публиката се струпва накуп. Без маски. Какво да демонстрират? Ако така продължат, най-вероятно ще затворим стадионите като в Германия, Испания и Италия. Когато направиш жест, не се отчита."

Ето това най-сетне принуди БФС да реагира. Няма и час след упрека на Борисов, футболният съюз обяви, че е разтревожен, че "на определени стадиони и мачове се наблюдава струпване на значителни групи от зрители на ограничено пространство в разрез със заповедите". Но подчерта, че отговорността за това е за клубовете организатори, без да признае, че е длъжен да контролира въпросната организация, а не само упоменатите в съобщението "здравни и държавни органи".

Дотук добре -

 

поне един мач накара властите да "прогледнат"

 

Но защо всички се фокусираха само върху "ЦСКА-София" - "Левски"? Сякаш не са се изиграли до момента общо 24 мача за първенството и купата, от които я има, я не 1-2, на които всички зрители да спазиха предписаната дистанция (през две седалки)?

Нали разрешението да бъде допускана публика по трибуните при рестарта на шампионата бе съпроводено с изрични изисквания? Нали след изиграването на първия "следкризисен" кръг самият Ананиев говори за нередности, които щели да бъдат отстранени от самите клубове ("нещата и мерките, които трябва да се предприемат в следващите кръгове от първенството, са ни ясни и ние ще създадем необходимата организация това да не се повтаря")? Нали дори от БФС обещаха, че ще има последствия за всички клубове, които не спазват предписанията?

Не, не и не - клубовете бяха пощадени, а в тази ситуация

 

феновете явно се чувстват недосегаеми и нехаят

 

за спазването на мерки - макар лично те да се заричаха писмено, че ще бъдат свръхизрядни и отговорни. Впрочем, да сме съвсем точни - само Дисциплинарната комисия мълчи и се снишава по въпроса. От Медицинската взеха отношение, но какво? Нейният секретар д-р Михаил Илиев заяви:

"Tова, което е за разполагане на запалянковци през седалка, е в областта на теорията и фантазията. Футболът е емоция. Разчита се на съвестта на хората. Стадионите се претъпкват и така трябва да бъде. Ние предприехме една система, която има минуси, но плюсовете излязоха много повече".

По-добре да беше премълчал, а  не да нарича предписанията на две министерства (и на собствената си комисия) фантазия. Защото ще накара клубове и фенове да приемат точно като фантазия и най-новите рестрикции, въведени от понеделник: "При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция" (Кирил Ананиев).

Това последното ограничение и без това звучи малко като "каквото било - било". А пък заканата на Борисов за евентуално затваряне, "ако така продължат", напомня на "След дъжд качулка".

Защото какво, ако феновете занапред спазват дистанция, след като в 24 мача не беше така? Ако е имало заразени в агитките, не дай Боже, белята вече е станала...

И докато тук си играем на ограничения и тяхното безпрепятствено неспазване, някак ни става неудобно, докато гледаме споменатите отново от премиера първенства на Германия, Англия, Испания и Италия, които стриктно си спазват забраната за допускане на публика по трибуните. Нищо че новозаболелите там, взети заедно, са горе-долу равни на тези в България...

Все още няма коментари

Още

"Левски" разгроми "ЦСКА-1948" за 3-а победа поред

19.09.2020

Обновена

355 3
ЕФБЕТ ЛИГА - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ, VI КРЪГ

19.09.2020

Обновена

316
Цял отбор от Първа лига бе поставен под карантина заради вируса

19.09.2020

687 4

Влез или се регистрирай за да коментираш