Quantcast

Медия без
политическа реклама

Световният рекордьор Мицин: Нямам намерение да тренирам в друга държава

Най-долно разпространява лъжи и клевети, заяви шефът на плуването по адрес на Антъни Иванов

20 Септ. 2023
БГНЕС
Петър Мицин говори пред медиите днес в пресклуб "България" в София.

Новата звезда на българското плуване Петър Мицин заяви, че не планира да напуска България с цел подобряване на условията за подготовка. 18-годишният велинградчанин посочи, че ще продължи да провежда тренировъчния си процес в Сандански под ръководството на личния си наставник Николай Вакареев.

"За момента смятам да се подготвям изцяло в България. Тук познавам най-добре обстановката, тук е треньорът ми. Освен това като виждам моите приятели плувци, които учат и тренират в Америка, не ми дава особена увереност, че там ще си подобря личните времена. Затова нямам и никакви контакти с други страни или треньори. Планирам да си остана тук", заяви тийнейджърът, който през изминалото лято постигна феноменални за страната ни успехи.

Мицин спечели четири европейски титли на континенталните шампионати за юноши и младежи в Белград и Дъблин през юли и август и постави световен рекорд до 18-годишна възраст на 400 м св. стил (3:44,31 мин.), след което спечели още един златен и два сребърни медала на световното първенство при подрастващите в Нетаня през септември.

"Най-сладката ми победа е на 400 м свободен стил - сподели Петър. - Там направих може би най-доброто ми плуване за момента. Наистина съм радостен и щастлив, че успях да се раздам максимално. Доволен съм не само от световния рекорд като такъв, а и от самото време, което е много силно дори при мъжете. 3:44 мин. беше шесто време на финала на олимпийските игри в Токио. Това ми дава надежда, че мога да се класирам за финал на следващата олимпиада. Най-важното обаче е да бъда жив и здрав. И да се потрудя още повече, за да превърна тази моя мечта в реалност."

Талантливият ни плувец говори пред медиите в столичния пресклуб "България", където днес наставникът му беше отличен с приза "Треньор на месеца" като победител в традиционната журналистическа анкета за август. Вакареев също заяви категорично, че възпитаникът му няма амбиция да се мести в чужбина:

"Още през миналата година той заяви, че няма намерение да ходи в САЩ или където и да било другаде. Аз само мога да потвърдя, че продължаваме съвместната си работа."

Своите поздравления изказа и президентът на плувната федерация (БФПС) Георги Аврамчев:

"Освен фантастичните резултати на Петър Мицин, останалите момчета и момичета от националния отбор също се представиха много добре. Имаме вече двама плувци с квоти за олимпиадата (б. р. - Петър Мицин и Йосиф Миладинов), имаме още шест-седем състезатели, които са много близо да покрият норматив. За първи път в историята тази година имахме и два финала на артистичното плуване на световното първенство при девойките. Имахме и четири финала на европейското по скокове във вода. Това показва, че всички плувни спортове, събрани в нашата федерация, се развиват изключително добре. Много сме щастливи и сме обнадеждени, че догодина на олимпийските игри в Париж ще ви зарадваме още повече."

Макар и индиректно, шефът на БФПС се изказа остро срещу доскорошния лидер на националния отбор Антъни Иванов, който се превърна в яростна опозиция на ръководството, откакто беше санкциониран за допинг нарушения. Без да споменава конкретно името на 24-годишния търновец, Аврамчев заяви:

"Лошо е, когато критикуваш съотборниците си и по най-долния начин разпространяваш лъжи и клевети. Смятам, че се сещате за кого говоря. Не може да говориш в медиите, че ние сме химици и че в националния отбор се дава не знам си какво и нашите състезатели са допингирани. С тия състезатели ти си плувал заедно в щафета на предишното световно първенство и ако не бяха другите трима, ти нямаше да влезеш в програмата за финансиране. Петър има 20 теста само за тази година, които са отрицателни. Някъде около 100 на целия отбор. И да излизаш и да говориш... Аз не мога да разбера какво значи това."

Ключови думи:

плуване, Петър Мицин

Още по темата