Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стадион "зебра" в Бразилия повлече шеги още преди откриването

"Арена MRV", където ще домакинства "Атлетико Минейро", струва 90 млн. евро и ще е готов тази година

03 Февр. 2023
Arena MRV
Така изглежда решеният в черно и бяло стадион "Арена MRV" към момента.

Стадион "Арена MRV" в Бело Оризонте, на който ще играе "Атлетико Минейро", ще бъде една от гордостите в Бразилия. Той още не е завършен - откриването му е планирано за тази година, но вече футболният фолклор бе включен в действие, оприличавайки красивото съоръжение на зебра.

Причината е, че отвън стадионът е решен в цветовете на "Атлетико Минейро" - черно и бяло. Това даде повод на привърженици на тима вече да правят колажи на стадиона, слагайки му глава на зебра. А противникови фенове стигат и по-далеч, пускайки в социалните мрежи изображения с по-неприлично съдържание.

Въпреки този публичен хумор, строежът на "Арена MRV" си върви по план. Стадионът ще е с 47 000 места, разположен на 56 000 кв.м. За построяването му са били нужни 500 млн. бразилски реала (около 90 млн. евро), а строежът започна през април 2020 г., т.е. ще отнеме общо около 3 години. Изграждането на съоръжението е финансирано със заем от клуба, а половината от средствата са осигурени от частна компания - Diamond Mall, която така придоби и процент от бъдещите печалби.

След завършването си "Арена MRV" ще влезе в десетката на най-големите стадиони в Бразилия и на шесто сред частните. Голямо предимство ще бъде акустиката му - архитектът Бернардо Фаркашфьоги го е проектирал така, че да подсилва скандиранията на феновете. Това ще е и плюс при провеждането на концерти, от които съоръжението също ще се издържа финансово.

Още по темата