Медия без
политическа реклама

Спортното министерство започва проверки в тотализатора и НСБ

Инвестиционните намерения за "Червено знаме" и "Българска армия" са до под кривата круша, обяви служебният министър Андрей Кузманов

Служебният министър Андрей Кузманов (вдясно) обсъжда със своя заместник Росен Барчовски темите на днешната първа официална среща с медиите, откакто новото ръководство на министерството на младежта и спорта встъпи в длъжност.
БГНЕС
Служебният министър Андрей Кузманов (вдясно) обсъжда със своя заместник Росен Барчовски темите на днешната първа официална среща с медиите, откакто новото ръководство на министерството на младежта и спорта встъпи в длъжност.

Пълна проверка на всички звена в министерството на младежта и спорта (ММС) е наредил ресорният министър в служебното правителство Андрей Кузманов. Това съобщи самият той при днешното представяне на екипа, с който ще работи - зам.-министрите Валентин Гичев и Росен Барчовски и генералния секретар Александър Георгиев.

Проверката ще обхваща както вътрешните отдели на ММС, така и държавните дружества, чийто принципал е спортният министър. Сред тях са Българският спортен тотализатор (БСТ) и трите дружества, стопанисващи спортните имоти с национална значимост - "Национална спортна база" (НСБ), "Академика 2011" и "Сердика спортни имоти".

"Предприемат се мерки във връзка с проверки на всички звена в министерството - дали е спорт, дали е икономика, дали е НСБ, дали е тотото... Правят се проверки и се пишат доклади. Който е правил грешки, ще бъде подобаващо удостоен", заяви министър Кузманов.

Като повечето фигури в назначения от президента Румен Радев служебен кабинет, министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов не е особено популярна за широката аудитория личност.

Той добави, че на този етап не са правени конкретни кадрови промени в спортното министерство, но не изключи такива след приключване на проверките. И отново повтори, че действията на повереното му ведомство няма да са плод на реваншизъм.

"Разчитаме на професионализма на тези, които са работили в министерството и ако има някакви пропуски, естествено е хората да се научат да работят. Не сме от хората, които са "стани да седна" и понеже сме дошли тук, дайте сега метли. Всеки, който е работил за спорта, за каузата спорт, е добре дошъл да продължава да работи", заяви Кузманов.

Конкретно за БСТ служебният министър разкри, че от първоначалния доклад, който е получил, личи, че дружеството е "на минус". Но не пожела да влиза в подробности, докато не бъде завършен изисканият одит.

Относно дейността на дружествата, стопанисващи държавните спортни имоти, Кузманов също бе обран в изказванията си. Но даде да се разбере, че шумно рекламирани от предишния спортен министър Красен Кралев инвестиционни проекти като нов мегакомплекс на мястото на плувния център "Червено знаме" в София и нов стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина в столицата са, меко казано, в застой.

Изцяло нов спортен комплекс трябва да замени съсипания от държавната безстопанственост емблематичен плувен център "Червено знаме" в София.

"Доколкото ми е известно, са не в задънена улица, а не знам как точно да се изразя - коментира новият министър. - Между министър Кралев от една страна и футболния клуб ЦСКА от друга страна има някакви договорености за едно общо дружество. Първоначалната ми информация е, че това дружество не съществува, не е регистрирано чисто юридически. Проверяваме какъв е случаят и може би още другата седмица абсолютно точно как стои въпросът с ЦСКА. Остана в наследство от журналистическото пространство, че много голям инвеститор има апетити към комплекса до "Арена Армеец" (б. а. - "Червено знаме"). Ще проучим кой е този инвеститор, да дойде да каже дали е инвеститор, дали не е инвеститор. Но доколкото знам, е до под кривата круша, с извинение за приказката. Проверяваме документи, проверяваме информация кой какво е казал. Не мога повече да кажа на този етап."

 

ОТНОШЕНИЯТА С БФС

Служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов се разграничи от категоричната позиция на предшественика си Красен Кралев, че държавата няма да работи с Българския футболен съюз, ако негов президент е Борислав Михайлов. Заради ултиматума през октомври 2019 г. бившият вратар подаде оставка, но след като стана ясно, че партията на Кралев повече няма да управлява, я оттегли и в момента прави опити да се върне и легално на поста. Засега обаче Агенцията по вписвания отказва да регистрира Михайлов отново като шеф на БФС.

"Аз имам едно особено отношение към футбола, то е мое лично - заяви днес Кузманов. - Дали ще е Боби Михайлов или който и да е друг, футболният съюз си е отделна структура, отделна юридическа единица. Техните въпроси, които са чисто техни, те трябва да си ги решат. Ние ще се занимаваме с футбола дотолкова, доколкото е спорт, който е също към ММС. Но нямаме някакво лично отношение, било към г-н Михайлов или някой от Изпълкома и така нататък. Искам да ви кажа, че в кабинета и нашето министерство няма никакви политически окраски. Ние работим с професионализъм, работим с хората, независимо те какъв цвят са и към коя политическа организация гравитират. Футболният съюз е наравно с всички федерации. Кой е легитимен и кой - не, не е в правомощията на министерството, а на съда."

БФС отрази днес две публични прояви с участието на Борислав Михайлов, все в качеството му на президент на футболната централа, което беше подчертано и в съобщенията.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата