Медия без
политическа реклама

Русия е №1 по медали от световното в София

Имаме пълен комплект, следващия път - повече, заяви шефът на БФХГ Илиана Раева

18 Септ. 2018
Дина Аверина спечели четири от седемте титли за Русия, класирайки се първа в индивидуалния многобой, както и в три от четирите финала на отделните уреди - обръч, топка и бухалки.
ЕПА/БГНЕС
Дина Аверина спечели четири от седемте титли за Русия, класирайки се първа в индивидуалния многобой, както и в три от четирите финала на отделните уреди - обръч, топка и бухалки.

Отборът на Русия е безапелационният победител в класирането по медали на 36-ото световно първенство по художествена гимнастика в София. Грациите от "сборная" завоюваха 12 отличия (7-2-1). Те не взеха титлите само в две от деветте дисциплини - финалите на отделните уреди при ансамблите, в които триумфираха България (с пет обръча) и Италия (с три топки и две въжета).

Именно това са и двата отбора, които допълват Топ 3 в таблицата по медали, като "скуадра адзура" заема второ място заради повече сребърни и бронзови медали от българките. Нашият тим спечели общо три медала, като се добавят вицешампионското отличие на Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн в отборното класиране на индивидуалната надпревара и бронзът на ансамбъла (Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова) в многобоя.

"Имаме пълен комплект от медали - златен, сребърен и бронзов. Следващия път повече - коментира президентът на федерацията (БФХГ) Илиана Раева. - Много съм щастлива и доволна. Художествената гимнастика се намира на съвсем различно място в своето развитие. Ние сме сред най-силните в света. Стъпка по стъпка към мечтаната звездичка, която си имаме всички. Правим си изводите и анализите и продължаваме напред още по-силни и по мотивирани."

С класирането си в Топ 3 на многобоя ансамбълът заслужи и първата българска квота за олимпийските игри в Токио 2020. Треньорът Весела Димитрова обаче обяви, че в следващите две години са възможни най-различни промени в състава на тима.

"Оттук нататък ни чакат нови съчетания, нови композиции, нови уреди, а и нови гимнастички. Кои ще са те, ще видим - заяви Димитрова. - Имам осем разкошни момичета, като всяка една може да стане титуляр, и мисля да експериментирам. Виждате, че става много труден спортът, постоянно стават контузии и мисля, че трябва да имаме друго ниво на подготовка."

 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В СОФИЯ `18

  Страна     Зл.     Ср.     Бр.    Общо
 1. Русия      7      2      3       12
 2. Италия      1      2      3        6
 3. България      1      1      1        3
 4. Израел      0      2      1        3
 5. Беларус      0      1      0        1
     Япония      0      1      0        1
 7. Украйна      0      0      1        1

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата