Quantcast

Медия без
политическа реклама

Потоп в Северна Италия отмени уикенда във Формула 1

"Гран при" на Емилия-Романя вероятно няма да се проведе изобщо през 2023 г.

17 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Бедственото положение в Северна Италия направи невъзможно провеждането на състезанието от Формула 1 в Имола този уикенд.

Състезание от Формула 1 за "Гран при" на Емилия-Романя този уикенд няма да има, а вероятно - и въобще през 2023 г. Проливните дъждове в Северна Италия причиниха бедствени наводнения в региона и направиха невъзможно провеждането на старта на пистата "Имола".

Заради същинския потоп всички аварийни служби са впрегнати в помощ на населението и няма как да бъдат пренасочени сили за спортното събитие. Очакваше се състезателният уикенд да привлече по около 160 000 зрители дневно от петък до неделя, което би изисквало и сериозно присъствие на органи на реда.

Освен това самото трасе също е застрашено от наводнение. Вчера отборите бяха евакуирани от пистата заради опасност от приливна вълна, а днес механиците отново не получиха разрешение да се върнат в боксовете. Питовете на Формула 2 и Формула 3, които са разположени малко по-ниско от основния пит комплекс, пък са вече под вода.

"След разговори с президента на FIA, компетентните власти, включително ресорните министри, президента на италианската автомобилна федерация, губернатора на Емилия-Романя, кмета на града и промоутъра беше взето решение състезателният уикенд в Имола да не се провежда. Причината е невъзможността да гарантираме сигурността на нашите фенове, отбори и персонал", се казва в официалното съобщение от F1.

Домакините в Имола се надяват да успеят да се впишат в календара на по-късен етап и състезанието все пак да се проведе като част от този сезон. Натовареният график обаче прави тази вероятност много малко вероятна.

През 2023 г. имаше планирани 24 състезания. Впоследствие "Гран при" на Китай, която трябваше да се състои през април беше отменена, а сега и "Гран при" на Емилия-Романя. Така състезанията ще останат 22.

Следващият старт е за "Гран при" на Монако на 28 май.

Ключови думи:

Формула 1, Италия

Още по темата