facebook
twitter

Спорт

Последният допинг случай в България е в щангите

589

Българските щанги може и да са на правия път и отново да показват, че са водеща сила в света (според спортния министър Красен Кралев), но отново са и на пътя на допинга. Поне това личи от доклада на Националния антидопингов център за 2019 г. 

Според него последната положителна проба в България е на щангистката Донка Барбова от Калофер. Тя е била тествана на състезание. Не се споменава кое, но е било в самия край на годината (вероятно някой от международните турнири), като наложеното на Барбова 4-годишно наказание, е започнало да тече на 28 януари 2020 г.

Това е първи случай с допинг в българските щанги от декември 2018 г., когато пък на европейското първенство за девойки Даяна Димитрова бе уличена в употреба на забранени вещества. Провинилата се Барбова по-рано през миналата година зае второ място на държавното лично първенство в кат. 59 кг при девойките. Интересно е, че тя е уличена амфетамини, което е сравнително рядко използвано вещество в спорта - използва се повлияване на централната нервна система.

Освен Барбова другите нови имена за 2019 г. в доклада на Националния антидопингов център всъщност са само културистът Аспарух Тошков, чието 4-годишно наказание е влязло в сила на 2 януари, и Крум Крумов (силов трибой), който е санкциониран за 4 г. от 16 октомври.

Останалите петима с положителни проби за миналата година бяха оповестени още преди няколко месеца. Те са: Георги Ванчев и Николай Щерев (борба), Сабин Чаушев (стрелба с пистолет), Аспарух Тотев (канадска борба) и Горяна Стоева (кикбокс и муай тай). Всички, без европейската шампионка по бокс за девойки от 2017 г. Стоева (3 месеца), са наказани за по 4 години.

Все още няма коментари

Още

Американски и кенийски лекоатлети бяха наказани за допинг

01.05.2020

364
Половината допингпроби на руски спортисти са положителни

01.05.2020

1934 19
Наказани за допинг ще участват на олимпиадата заради отлагането

19.04.2020

156

Влез или се регистрирай за да коментираш

×