Медия без
политическа реклама

Последният допинг случай в България е в щангите

Българските щанги може и да са на правия път и отново да показват, че са водеща сила в света (според спортния министър Красен Кралев), но отново са и на пътя на допинга. Поне това личи от доклада на Националния антидопингов център за 2019 г. 

Според него последната положителна проба в България е на щангистката Донка Барбова от Калофер. Тя е била тествана на състезание. Не се споменава кое, но е било в самия край на годината (вероятно някой от международните турнири), като наложеното на Барбова 4-годишно наказание, е започнало да тече на 28 януари 2020 г.

Това е първи случай с допинг в българските щанги от декември 2018 г., когато пък на европейското първенство за девойки Даяна Димитрова бе уличена в употреба на забранени вещества. Провинилата се Барбова по-рано през миналата година зае второ място на държавното лично първенство в кат. 59 кг при девойките. Интересно е, че тя е уличена амфетамини, което е сравнително рядко използвано вещество в спорта - използва се повлияване на централната нервна система.

Освен Барбова другите нови имена за 2019 г. в доклада на Националния антидопингов център всъщност са само културистът Аспарух Тошков, чието 4-годишно наказание е влязло в сила на 2 януари, и Крум Крумов (силов трибой), който е санкциониран за 4 г. от 16 октомври.

Останалите петима с положителни проби за миналата година бяха оповестени още преди няколко месеца. Те са: Георги Ванчев и Николай Щерев (борба), Сабин Чаушев (стрелба с пистолет), Аспарух Тотев (канадска борба) и Горяна Стоева (кикбокс и муай тай). Всички, без европейската шампионка по бокс за девойки от 2017 г. Стоева (3 месеца), са наказани за по 4 години.

Още по темата