Медия без
политическа реклама

Почина легендата на бразилския футбол Марио Загало

Той бе последният жив световен шампион от 1958 г.

06 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Марио Загало по време на едно от последните си публични появявания - през октомври 2022 г. в централата на бразилската футболна конфедерация, когато бе тържествено открита негова статуя.

Един от най-славните бразилски футболисти и треньори - Марио Загало, почина на 92-годишна възраст.

В съобщение на семейството му, публикувано в неговия профил в "Инстаграм", се посочва: "С голямо съжаление съобщаваме на смъртта на нашия вечен световен шампион Марио Загало. Предан баща, любящ дядо, загрижен тъст, верен приятел, професионален победител и велик човек. Гигантски идол. Патриот, който ни оставя като наследство велики постижения. Благодарим на Бог за времето, през което успяхме да бъдем с теб и молим Светия отец, за да намерим утешение в добрите спомени и великия пример, който ни оставяш".

Загало бе наистина феноменална фигура в бразилския футбол. Той бе един от тримата, които са печелили световната титла и като футболист, и като треньор. Другите двама са Франц Бекенбауер и Дидие Дешан.

Като играч триумфира през 1958 и 1962, а като треньор на "селесао" - през 1970 г. Отделно има голям принос за четвъртата световна титла през 1994 г., когато е помощник на селекционера Карлос Алберто Перейра и координатор в отбора. Загало всъщност бе и последният жив шампион от финала на Мондиал 1958.

Заради огромния му опит той бе поканен да поеме отново временно тима на Бразилия през 2002 г., а от 2003 до 2006 г. отново бе координатор.

 

Още по темата