facebook
twitter

Спорт

Почина човекът, който превърна НБА в световна марка

Без Дейвид Стърн лигата нямаше да е това, което е днес, заяви Майкъл Джордан
291
 ЕПА/БГНЕС
Дейвид Стърн превърна НБА в индустрия на стойност 5 милиарда долара.

Бившият комисар на НБА Дейвид Стърн почина на 77 г. Той бе в тежко състояние, след като получи мозъчен кръвоизлив през декември. Стърн бе начело на Националната баскетболна асоциация в продължение на 30 години, като е човекът, задържал се най-дълго време на този пост. Той е с основна заслуга НБА да се превърне в световна марка и да увеличи драстично печалбите си.

"Заради Дейвид НБА стана истинска световна марка, с което той се превърна не само един от най-великите спортни ръководители за всички времена, но и един от най-влиятелните бизнес лидери на своето поколение", заяви настоящият комисар на НБА Адам Силвър. 

Звездата на "Лос Анджелис Лейкърс" ЛеБрон Джеймс определи Стърн като един от двамата най-важни хора в историята на баскетбола: "Той и д-р Джеймс Нейсмит са двамата най-важни хора в историята. Д-р Нейсмит, защото е създал играта, а Дейвид - заради визията си, с която я направи световна марка."

Стърн работи за НБА близо 20 години, преди да стане комисар. Когато поема поста през февруари 1984, НБА  привлича по-малко зрители и много по-малко пари от други спортове като бейзбола и американския футбол. По време на неговото управление обаче лигата става все по-известна, а акцентът е върху големите звезди като Майкъл Джордан и Меджик Джонсън. Стърн е с основата на разширяването на НБА, като под негово ръководство асоциацията приема 7 нови тима, включително два от Канада. Един от тях - "Торонто", стана шампион на НБА през юни. Стърн ръководеше и създаването на женска НБА през 1997 г.

Когато Стърн се оттегли от поста през февруари 2014 г., НБА се излъчваше в повече от 200 страни. Под негово ръководство лигата прие още редица промени, включително по-стриктни проверки за допинг. Стърн бе в основата на организирането на над 150 мача от НБА в други държави. В момента на оттеглянето му НБА бе оценена на 5 милиарда долара, а баскетболът бе вторият най-известен спорт в света след футбола.

"Това, че Дейвид Стърн бе гений в маркетинга, помогна на лигата да обърне нещата. Нашата марка е толкова силна заради това. Дейвид Стърн беше човекът, който я направи световна", заяви Меджик Джонсън, който се оттегли от баскетбола през 1991 г. заради ХИВ, но се завърна, благодарение на подкрепата на Стърн, като игра и на олимпийските игри през 1992 г.

"Без Дейвид Стърн НБА нямаше да е това, което е днес. Той ръководеше лигата в трудни времена и я направи международния феномен, в който тя се превърна, създавайки възможности, които малко хора са си представяли преди това", коментира Майкъл Джордан. 

Ключови думи:

баскетбол, НБА
Все още няма коментари

Още

НБА легенда се готви да управлява футболен гранд

30.05.2020

Goal.com

90
Как баскетболната топка стана оранжева

24.05.2020

610
Алтернативните награди в НБА

Влез или се регистрирай за да коментираш

×