facebook
twitter

Спорт

По устав Борислав Михайлов трябва да остане в изпълкома на БФС

След оставката и на вицепрезидента Фурнаджиев извънредният конгрес на съюза е все по-близо
466
 БГНЕС

Насроченото за днес заседание на изпълкома на БФС не би трябвало да определя дата за извънреден изборен конгрес, а само да реши кой да довърши 4-годишния мандат на подалия оставка президент Борислав Михайлов. Но събитията вчера вечерта се развиха светкавично и не е ясно какво ще стане днес.

По устав Михайлов трябва да остане в ръководния орган на футбола, освен ако сам не реши да напусне изцяло съюза, защото в официалното съобщение за оставката му пише, че тя е само като шеф. Но това може и да не стане основна тема на заседанието на изпълкома.

Уставът на БФС е категоричен, че изпълкомът не трябва да избира и.д. президент, а кой да доизкара 4-годишния мандат, започнал на 16 февруари 2018 г. В него е записано, че "при подаване на оставка, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президент се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна - от друг вицепрезидент, избран от ИК до провеждането на конгрес". В БФС вече имаше подобна ситуация - през 1994 г., когато Валентин Михов подаде оставка. Той бе наследен от вицепрезидента Христо Данов.

В момента първи вицепрезидент на БФС е Йордан Лечков, но той е в предизборна кампания като кандидат за кмет на Сливен. Така следващите по устав кандидати за поста са вицепрезидентите Атанас Фурнаджиев - управител на автомобилния вносител "Форд Мото-Пфое", и Михаил Касабов - бивш шеф на международния отдел. От тях двамата Касабов е с повече управленски опит във футбола (вицепрезидент на БФС е от 1995 г.), но вчера везните клоняха към икономиста Фурнаджиев. 

Пръв в негова полза се изказа президентът на "Славия" и също член на изпълкома Венцеслав Стефанов: "Наско Фурнаджиев е кандидат за президент на БФС. Мога да определя Фурнаджиев като добър бизнесмен и мениджър. Борислав Михайлов направи доста добри неща през годините, а Наско бе плътно до него като вицепрезидент. Надявам се той да успее да вдигне нивото на българския футбол. Разбира се, това може да се случи само с помощта на държавата и клубовете. Защото, ако не му се помага, това няма как да стане - каза Стефанов пред "Гонг". - На определени хора много им се иска да има нов конгрес, но това няма как да се случи. Веднага щом разбраха за оставката на Боби Михайлов, някакви Любовци и Наско се появиха. Досега къде бяха?"

Самият Фурнаджиев призна, че е вариант за нов шеф на футбола: "Да, има ме в общата картина за президентския пост. Това не е тайна, има си устав, който ще следваме. Не мисля, че проблемът на българския футбол се казва Боби Михайлов", каза той пред "Спортал".

Но часове по-късно Фурнаджиев подаде оставка и на свой ред се обяви за това днес да бъде насрочен извънреден конгрес. "Направих своя сериозен анализ на създалата се кризисна ситуация и считам, че единствено конгрес може да се справи с преодоляването. Затова решавам да подам оставка като вицепрезидент на БФС и призовавам колегите да ме последват. Вярвам, че ще подкрепят свикването на конгрес през месец февруари 2020 г.", написа той до медиите.

Така единственият, който може да оглави БФС остана Михаил Касабов. Последният обаче, според БНТ, е на мнение, че е по-добре да има извънреден изборен конгрес и, ако стане президент, първата му работа ще е да насрочи форума. 

 

Кои са в изпълкома?:

Борислав Михайлов, Йордан Лечков (първи вицепрезидент), Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев (вицепрезиденти), Емил Костадинов, Камен Костадинов, Кирил Домусчиев, Спас Русев, Валентин Михов, Димитър Георгиев, Венцеслав Стефанов, Петър Величков, Румян Вълков, Михаил Статев и Панайот Рейзи (членове).

Все още няма коментари

Още

Наш национален селекционер бе изловен да преписва

29.09.2020

1108
БФС наказа "Левски" с мач без публика

28.09.2020

202 1
БФС не е готов за втора вълна на COVID-19

Влез или се регистрирай за да коментираш