Quantcast
Планът е: "Дано "Левски" се спаси някак" | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Планът е: "Дано "Левски" се спаси някак"

Вече има няколко кандидати за отказаните от премиера акции, но така и няма ясни идеи за стабилизиране на клуба
1 221
 БГНЕС
Кандидатурата на Наско Сираков за нов притежател на акциите на "Левски" обединява до момента феновете, които обаче не се интересуват от липсата на ясен план за спасяване на клуба.

Има една добра новина в потока от неприятна информация за феновете на "Левски". Константин Папазов отдавна вече не е единствен кандидат за акциите на клуба. Всъщност доста желаещи се насъбраха в последните дни, след като премиерът Бойко Борисов отказа да приеме джиросаните му от Васил Божков и Георги Попов дялове.

Дори не минава и ден, без да се появи нов кандидат. Между всички тях обаче има две прилики - все имат огромно желание да спасят любимия клуб, но не са обявили ясна концепция как да го сторят - с конкретен, сериозен, професионално изготвен и обоснован план. Подобен на този, който Божков и приближеният му тогава (а сега отявлен противник) Цветомир Найденов внесоха за спасяването на ЦСКА през 2016 г.

Такъв план до момента няма. Няма и у Наско Сираков - най-популярното име, около което се обединяват отделни привърженици и фенклубове, с надежда за спасение на клуба. В изразеното си публично желание да получи акциите голмайстор №1 в историята на "Левски" не предложи нищо по-различно от общи фрази като "Акциите на "Левски не могат да бъдат оръжие. Те са инструмент да се работи за бъдещето на "Левски", "Не може да харчиш повече, отколкото имаш" или пък "С масата фенове, която направи чудеса, сами ще дойдат всички да рекламират в "Левски"...

А пък преди това в откритото писмо до Божков от Сираков и други ветерани (като Борислав Михайлов, Даниел Боримиров, Добромир Жечев и др.) мотивировката да им бъде прехвърлен мажоритарният дял от 86,6% бе формулирана така: "Да върнете акциите на любимия ни "син" отбор в нашите сигурни ръце. Това е гарант за вечното съществуване на славния "ЛЕВСКИ".

Звучи чудесно за ухото на изстрадалия фен, високопарно. Но дори и един от подписалите декларацията - Станислав Ангелов, призна: "За момента не сме чули какво ще се случи, ако г-н Сираков вземе акциите. Не знаем неговата концепция, но ние като ветерани го подкрепяме." Ясно, всъщност е само това, че Бойко Борисов няма да бъде молен за помощ.

Да, концепцията на Сираков остава скрита, поне засега. Но има и друго. Пред bTV той заяви:

 

"Моите резултати и работа като ръководител са доказателство.

 

Докарахме 50 млн. лева в касата на клуба."

Тук обаче Сираков спестява съществена подробност - във въпросния период той отговаряше само по спортните въпроси в "Левски". А за финансовото състояние се грижеха собственикът Тодор Батков и изпълнителният директор по финансите Константин Баждеков. 

Сериозен план не представи и Константин Папазов. В неспирните си интервюта той отказваше да назове бизнесмените, които са му обещали помощ: "Не искам да оповестявам нищо предварително. Имам гаранции, но все пак не искам да изглеждам после като жертва на "Скрита камера". Другият му коз - че ще разчита на вроденото си нахалство, също звучи несериозно на фона на 16 млн. лв. дълг, който има да погасява "Левски".  А, да - и държавата да бъде помолена да модернизира "Георги Аспарухов"...

Всъщност има и трети общ знаменател, около който градят плановете си всички мераклии за акциите на "Левски" -

 

голямата фенска маса.

 

Да, действително привържениците извършиха и продължават да вършат чудеса от февруари насам и осигуриха над 1,6 млн. лв. Но тази стихийна преданост и желание за помощ не може и не бива да бъде дългосрочна перспектива заради своята несигурност. Защото в случая става въпрос за големи бюджети, в размер на поне 10 млн. лв., които трябва да бъдат осигурявани с устойчиви източници на финансиране.

Да видим и друг план. Предложен уж от ветерани на "Левски" и лансиран от инж. Георги Манев. В него се предлага да бъде изтеглен кредит от държавата в размер на 100 млн. лв., който да бъде изплатен за срок от 20 г. при двугодишен гратисен период. Идеята включва създаване на няколко камари на привържениците, които да плащат различен по размер членски внос, и т.н. Всичко е чудесно, но е пропусната съществена подробност - "Левски" не притежава активи за 100 млн. лв., с които да бъде обезпечен този заем... Отделно, споменатите вътре ветерани като Емил Велев и Кирил Ивков категорично отрекоха да участват в замисъла.

Да не забравяме и за 20-годишния предприемач Венцислав Манчовски, който предложи да вземе акциите и да дава на клуба 80% от годишните приходи на строителната си фирма "Жи-Пи-Груп"... Но да спрем до факта, че въпросният млад бизнесмен се е представял преди година-две за представител на ЮНЕСКО за България. Нещо, което от световната организация категорично отхвърлят.

Така, като се тегли чертата, извън политическите игри, които започна, Васил Божков няма сериозен и мотивиран довод да прехвърли акциите на някого. Освен ако не се поддаде на емоционална мотивировка тип "клубът да се поеме от феновете" или "ветераните идват на помощ". Което е рисковано предвид наближаващата съвсем реална опасност от обявавене на "Левски" в несъстоятелност.

Още

Сираков: Имам план Б за "Левски" - затягане на колана

14.06.2021

1358
Божков: Връщам се преди изборите

12.06.2021

Обновена

39061
Лъсна още едно подвеждане от кандидата за "Левски"

12.06.2021

12220