Медия без
политическа реклама

Петкова остана 8-а във финала на 50 м бруст

10 Дек. 2023
бфпс
Диана Петкова и главният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски (вдясно) позират с българското знаме в последния ден от Евро `23.

Диана Петкова завърши на последното 8-о място във финала на 50 м бруст при жените на европейското първенство по плуване в 25-метров басейн в Отопени (Румъния). Българката преодоля дистанцията за 30,24 сек. и изостана с 1,38 сек. от победителката.

Шампионската титла спечели италианката Бенедета Пилато, която постави нов рекорд на шампионатите - 28,86 сек. Сребърен медал заслужи естонката Енели Йефимова (+0,26 сек.), а с бронза се окичи италианката Ясмине Ночентини (+0,55 сек.).

"Искаше ми се да плувам под 30 секунди. Това е във възможностите ми, но тази вечер имах малшанс - коментира Диана пред БНТ. - Все пак това не е последното ми състезание, трябва да се тренира за нещо. 50 метра бруст е голяма изненада за мен, защото не съм тренирала специално за тази дисциплина и заради това много от детайлите не се получават, но имам голям потенциал. Придобих голяма увереност на това европейско първенство. Не ми се беше случвало да плувам толкова много и не съм очаквала да ми се случи. Може би в следващите състезания ще вляза с по-голяма увереност, че мога да плувам полуфинали и финали дори и на световни първенства."

На Евро `23 Петкова записа най-успешното международно състезание в кариерата си. Студентката в Алабама стана 6-а в Европа на 100 м съчетано, плува в общо два финала и четири полуфинала и постигна редица национални рекорди с участия в почти всички вечерни сесии. Общо отборът ни постигна четири финала в предградието на Букурещ - двата на Петкова и по един на Петър Мицин (200 м бътерфлай) и Габриела Георгиева (200 м гръб), както и десет национални рекорда.

"Оценката ми е отлична. Много силни постижения, много добри класирания. Изключително доволен съм от това, което постигнаха нашите състезатели - коментира пред БНТ главният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски. - Относно борбата за медали, Габриела Георгиева остана само на 50 стотни от бронзовия медал на 200 м гръб. Диана също беше особено близо до медалите. Надявам се в скоро време да имаме медалисти от големи първенства."

Ключови думи:

плуване, Диана Петкова

Още по темата