Quantcast

Медия без
политическа реклама

Павел Колев: Любители на черно тото са за смяната на форма̀та

05 Апр. 2021
СПОРТАЛ
Павел Колев

Изпълнителният директор на "Левски" в оставка Павел Колев излезе с остро становище във "Фейсбук", с което разкритикува клубовете, които настояват за смяна на настоящия формат на първенството в Първа лига. В последните седмици от Професионалната футболна лига пуснаха допитване сред 14-те отбора в елита дали са съгласни за промяна на съществуващия модел, според който сезонът се дели на две фази - след изиграването на 26 кръга, отборите се делят на първа шестица и втора осмица.

По неофициална информация, "Левски", "ЦСКА-София", "ЦСКА 1948" и "Локомотив" (Пд) държат за запазване на формата, "Арда" се въздържа от мнение, а за връщане към вариант с 16 тима с 30 кръга при разменено гостуване са "Черно море", "Царско село", "Ботев" (Пд), "Монтана", "Славия", "Ботев" (Вр) и "Етър". Според Dsport, от "Лудогорец" и "Берое" още обмислят становищата си.

Ето и коментара на Колев, в който се прави намек, че някои клубове бързат за промяната, за да се спасят от изпадане:

"Накратко по въпроса за форма̀та на първенството в България – от годишния доклад на УЕФА (виж по-долу) става ясно, че все повече европейски държави въвеждат система с плейофи. Това се прави по ред причини, но главните са две:

1. Да се отложи развръзката в борбата за ключовите позиции в класирането (титла, визи за евротурнирите и изпадащи) колкото се може повече във времето.

2. Да се увеличи коефициентът на тежест на всеки мач от първенството спрямо крайното класиране (това, за да го разбереш, се изисква някакъв санитарен минимум на IQ, но простичко мога да го обясня така: уреждането на мачове се свежда до минимум, защото почти няма отбори, които да играят за нищо още след първата половина на първенството). Оттук и големият вой на любителите на черното тото срещу сегашния формат, много по-добре е да има повече отбори с равен сезон (без плейофи), в който още след 10-ия кръг ще има една група от 5-6 отбора, които нито могат да се класират за Европа, нито да изпаднат. Познайте какво ще се случи тогава?

Също така, някой(и) трябва спешно да бъдат спасени от изпадане този сезон, но това не налага промяна на формата, а само увеличаване на отборите в групата, което в условията на пандемия и катастрофално финансово състояние на клубния ни футбол, може да се направи без проблем (Турция и Сърбия го направиха през лятото на 2020 г.) Друг е въпросът какъв ще е ефектът и как тези отбори ще издържат финансово, както и дали всички ще отговарят на лицензионните критерии (тук сме я докарали дотам, че на някои места топлата вода в съблекалнята за гости е радост, а мухълът по стените е част от местния колорит).

Само през 2018 г. още 4 европейски държави са въвели система с плейофи – Гърция, Финландия, Армения и Гибралтар.

И последно – форматът на първенството няма нищо общо с броя на отборите, които ще участват в него. Броят на отборите зависи от визията за развитието на футбола в съответната държава, икономическото ѝ състояние, футболната инфраструктура и дали целта е да се прави някакъв смислен бизнес продукт, или да се имитира дейност чрез активно чесане на пети и задкулисно въртене на броеници."

Преди Колев против промяната на модела за провеждане на шампионата се изказа и главният спонсор на "ЦСКА 1948" - собственикът на "Ефбет" Цветомир Найденов, чиято букмейкърска компания е и генерален спонсор на първенството. "Ако тази година няма изпадащи, да си го кажем директно: Ще има такова черно тото, че Дан Тан ще ни се стори чавдарче със забавни игрички. Ще е отвратително", написа Найденов във "Фейсбук".

В подкрепа на сегашния формат се изказа и спортният директор на "Локомотив" (Пд) Георги Иванов-Гонзо, който обяви, че в основата на настояването за промяна е президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов. "Категорично против сме (б.ред. - вариант с 16 отбора) и съм заявил това на хората, които организират тази анкета. Ако толкова държат по служебен начин да спасят от изпадане някои отбори, то просто да решат това, но да не пипат формата на първенството. Ще направят още по-голяма бъркотия. Според мен настоящият формат е добър и първенството е интересно. Виждате, че всеки скача на всеки, защото има за какво да играе. Представяте ли си какво ще стане, ако се приеме А група с 16 отбора? Няколко тима ще си оспорват титлата и евроквотите, няколко отбора ще се борят да не изпаднат. И 7-8 отбора ще играят за здраве. Не ми се мисли какво може да им дойде на ума в безсмислени мачове. Дано хората в Изпълкома на БФС не прибързат с необмислено решение, защото това може още повече да забатачи футбола ни", коментира Иванов пред "Марица". 

Венцеслав Стефанов на свой ред каза пред "Спортал": "Според мен е редно промяната да бъде осъществена, щом повечето клубове я искат. Нормално е. Левски са "за", ако има плейофна фаза, в което има резон. Според мен това е добър вариант - пак ще са над 30 кръга, за да може телевизията да си покрие бройката мачове. Може би ЦСКА е против заради по-малкото пари от телевизионни права, защото ще бъдат 16 отбора. Явно в ЦСКА разчитат много на тези пари и иначе няма да им стигнат. Така си обяснявам отказа им. Все си мисля, че в другите държави, където няма плейофи, предпоставката за черно тото също е толкова опасна. Дайте да се хване един човек, който играе черно тото и се занимава с такива работи. Да се хване, да се осъди публично, да му се удари камшик и да се покаже! Питам Найденов в другите държави, в които няма плейофи, само черно тото ли има? Нима в големите първенства в Европа навсякъде има черно тото? Виждаме, че мачовете в нашето първенство са оспорвани и се играят на кръв".

Още по темата