Медия без
политическа реклама

Париж 2024: Имаме пълна прозрачност и коректност

Можем само да изчакаме резултатите, обявиха от МОК след полицейския обиск във френската столица

21 Юни 2023
Охранител стои на входа на олимпийската централа на организационния комитет на игрите в Париж 2024, докато вътре тече полицейско претърсване на офисите във вторник.
ЕПА/БГНЕС
Охранител стои на входа на олимпийската централа на организационния комитет на игрите в Париж 2024, докато вътре тече полицейско претърсване на офисите във вторник.

В свое специално изявление във връзка с проведената вчера полицейска акция в офисите на организационния комитет на олимпийските игри в Париж 2024 от централата във френската столица декларираха убеденост в своята невинност. Извършеното претърсване и изземане на документи беше наредено от прокуратурата по две отделни разследвания на корупция и конфликт на интереси при сключване на няколко договора за изграждане и поддръжка на олимпийски обекти за XXXIII лятна олимпиада.

"Париж 2024 съдейства активно на всички разследващи органи, за да улесни техните запитвания и да предостави отговори на всички повдигнати въпроси възможно най-бързо. За да гарантира прозрачност и коректност на няколкостотин договора, които е възложил, Париж 2024 е въвел строги процедури и е създал комисия по етика заедно с одитна комисия, която да контролира дейността му. Освен това Париж 2024 със сигурност е една от най-проверяваните организации във Франция. Одитът, извършен от френската агенция за борба с корупцията, и пет одита от Сметната палата, в допълнение към непрекъснатия мониторинг на нашите управленски структури, не са установили и най-малкото нарушение. По време на тези одити и постоянен мониторинг Париж 2024 демонстрира ефективността на строгите процедури, които продължава да прилага в сътрудничество с одиторски и регулаторни органи", се казва в позицията на оргкомитета.

Полиция претърси централата на организационния комитет на олимпийските игри в Париж 2024. По първоначални данни нахлуването на органите на реда в офисите във френската столица е свързано с разследване на корупция.

Същевременно в Лозана се провежда двудневно заседание на изпълнителното бюро на МОК (20-21 юни), предшестващо 140-ата сесия на олимпийското движение, която ще бъде организирана дистанционно в четвъртък (22 юни). По време на пресконференция след края на първия работен ден снощи изпълнителният директор на олимпийските игри Кристоф Дюби коментира случващото се в Париж така:

"В ситуации като тази има само един правилен подход, който може да се приложи, и това е вече заявеното от Париж 2024 - прозрачност и сътрудничество. Това са двете ключови думи в контекст като този, който беше много напрегнат и доведе до много тежък ден. Щом организационният комитет се е ангажирал и гарантира, че следва определени принципи, има само едно нещо, което можем да направим, и то е да изчакаме резултата от това разследване, което ще бъде стартирано."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024, МОК, корупция

Още по темата