Медия без
политическа реклама

Полиция нахлу в централата на Париж 2024

Олимпийските офиси във френската столица се обискират по разследване за корупция

20 Юни 2023Обновена
Офисите на оргкомитета на олимпийските игри в Париж 2024 в предградието Сен Дени бяха атакувани от полицията днес по обед.
ЕПА/БГНЕС
Офисите на оргкомитета на олимпийските игри в Париж 2024 в предградието Сен Дени бяха атакувани от полицията днес по обед.

Полиция претърси централата на организационния комитет на олимпийските игри в Париж 2024. По първоначални данни нахлуването на органите на реда в офисите във френската столица е свързано с разследване на корупция.

От оргкомитета разпространиха лаконично съобщение, че в ход е претърсване на помещенията в предградието Сен Дени и че "Париж 2024 оказва пълно съдействие на разследващите органи". Друг официален коментар на този етап липсва.

Източник от френската прокуратура е разкрил пред "Скай спортс", че обиските са свързани с две отделни разследвания, базирани на информация от антикорупционната правителствена агенция (AFA) на Франция. Едното от делата е образувано още през 2017 г. по подозрение за присвояване на публични средства и фаворизиране на определени компании при сключване на неуточнени договори. Другото е от 2022 г. след направен независим одит от AFA.

От прокуратурата разкриват още, че обект на разследване е също конфликт на интереси и лобизъм по отношение на няколко сключени договора с компанията "Солидео", отговорна за изграждане и поддръжка на инфраструктурата в голяма част от олимпийските обекти. Според в. "Екип" претърсване и изземане на документи се провежда и в офисите на въпросната фирма.

Онлайн изданието на в. "Монд" пък съобщи, че в акцията участват служители на централния офис за борба срещу корупцията и финансовите и данъчните измами (OCLCIFF) и на финансовата бригада на парижката съдебна полиция (BRDE).

Полицейският щурм на олимпийската централа в Париж идва малко повече от година преди откриването на олимпиадата. XXXIII летни игри ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г.

 

ДИПЛОМАЦИЯ ОТ МОК

Обискът в щабквартирата на организационния комитет на Париж 2024 се проведе паралелно със започналото днес двудневно заседание на изпълнителното бюро на МОК в Лозана (20-21 юни). То предшества 140-ата сесия на олимпийското движение, която ще се проведе дистанционно този четвъртък (22 юни).

От централата в Швейцария решиха да запазят дипломатично мълчание за случващото се във Франция.

"Запознати сме, че днес е извършено полицейсмо претърсване в офисите на игрите - заяви говорител на МОК. - Информирани сме от оргкомитета в Париж, че те съдействат на властите. За по-нататъшна информация препоръчваме да се обръщате към тях."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Париж 2024, корупция

Още по темата