Quantcast

Медия без
политическа реклама

Паметна плоча увековечи дома на първия български олимпийски медалист

Откриването се състоя навръх 70-ата годишнина от бронза на боксовата легенда Борис Георгиев-Моката

02 Авг. 2022Обновена
БФБокс

Паметна плоча в чест на първия български олимпийски медалист - боксьора Борис Георгиев-Моката, бе открита днес в София. Поводът е 70-ата годишнина от паметния ден, в който легендата получава бронзовото отличие от турнира в кат. до 75 кг на летните игри в Хелзинки - 2 август 1952 г.

Навръх юбилея плочата бе поставена на вход "А" на блок №17 на ул. "Драгалевска" №15 в столичния кв. "Лозенец", където легендата е живял в онзи период от живота си. Инициативата бе на неговите близки, заедно с Общинския съвет в Добрич и бившия кмет на града Детелина Николова.

На церемонията в София тази сутрин присъстваха роднини и близки на Борис Георгиев, както и някои от доайените на българския бокс. БОК не изпрати свои представители.

Моката е роден на 6 март 1929 г. в Добрич, който по онова време се намира на румънска територия и се нарича Базарджик. В боксовата си кариера многократният републикански шампион и носител на купа "Странджа" записва 289 мача, 54 от които на международния ринг.

През 1987 г. Борис Георгиев Николов е удостоен със Сребърната огърлица на МОК за заслуги към олимпийското движение, връчена му от тогавашния президент Хуан Антонио Самаранч. През 2010 г. е отличен и с орден "Стара планина" първа степен от президента Георги Първанов.

Моката си отиде от този свят на 29 януари 2017 г., на 87-годишна възраст.

Още по темата