Медия без
политическа реклама

Отлагането на мачове в елита доведе до махленски разправии

Петър Пешев
СПОРТАЛ
Петър Пешев

Участието на отборите ни в европейските клубни турнири доведе до отлагането на пет мача. От програмата на II кръг не се изигра "Арда" - "ЦСКА-София", заради участието и на двата отбора в Лига на конференцията (ЛК). В III кръг, по същата причина, "Локомотив" (Пд) не изигра домакинството си срещу "Пирин", а не се състоя и дербито между "ЦСКА-София" и "Лудогорец", който пък участва в пресявките за Шампионската лига (ШЛ).

Тази практика продължи и в IV кръг - "ЦСКА-София", който достигна до плейофите в ЛК, предпочете да запази сили за първия мач срещу "Виктория" (Пилзен) и помоли да не излизе срещу "Локомотив София 1929". Но най-много полемики предизвика отлагането на другия мач, насрочен също за 15 август - между "Арда" и "Лудогорец".

От Кърджали първоначално заявиха, че обмислят направо да бойкотират първенството, защото никой не ги е питал за съгласие да бъде отложен двубоят с шампионите.

"Ако искат мачът ни с "Лудогорец" да бъде отложен, събираме Управителният съвет на "Арда", за да обмисляме напускане на първенството. Ние не искаме този мач да бъде отложен", заяви пред "Спортал" президентът на клуба Петър Пешев. И припомни, че преди това съвсем колегиално са се съгласили да не играят срещу "ЦСКА-София", но сега не им е искано мнението.

След като излезе решението на Спортно-техническата комисия (СТК), с което стана ясно, че "Лудогорец" няма да гостува в Кърджали на 15 август, домакините реагираха още по-остро. Отново с любимата напоследък форма - декларация. "Ние нямаше да имаме нищо против (б.р. - ако им бе искано съгласие), но не и да се действа едностранно. Не е нормално да се използват вратички в правилника и да се цитира чл.44, ал.3, който води до мотивиращо предложение от ПФЛ и съгласие с медията, която притежава ТВ правата на първенството. По този начин показвате, че те са под ваш контрол. Доколкото знаем, ПФЛ не администрира футболното  първенство, а това прави БФС. По този начин, ако ПФЛ реши, може утре да  прекрати първенството. Стигнахме дъното, време е Капраловците и Неделчовците да напуснат българския футбол", заявиха от "Арда", искайки оставките на президента на ПФЛ Стефан Капралов и секретаря на СТК Неделчо Михайлов.

А собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев лично защити клуба си. И пак в социалните мрежи. "За съжаление на различни комични "герои", които си намират оправдание винаги в мен и фирмата притежател на телевизионните права за футболното ни първенство, бих искал още веднъж да съобщя, че от този сезон собственик на правата и страна по договора с БФС е "Нова Броудкастинг Груп". Аз и брат ми нямаме нищо общо нито с телевизията, нито с правата. "Героите" да си търсят някакви нови оправдания!", написа той във "Фейсбук".

Факт е, че отлаганията натежаха и създадоха напрежение, при това още в началото на сезона, когато се очаква футболистите да са свежи.

Но от друга страна достигането до групова фаза на европейски турнир е много важно за бюджета на двата клуба. А пък, ако специално "Лудогорец" успее да пробие в Шампионската лига, това би имало важно значение за всички отбори. Още са пресни спомените, че от участието на разградчани в ШЛ през сезон 2016/17 по програмата "Фонд солидарност" клубовете от Първа лига получиха по 328 000 лв., от Втора лига - по 152 000, а от Трета - по 12 000. Сумите бяха от полза за всички, а сега се очаква да са дори по-големи.

В крайна сметка нелицеприятната размяна на декларации можеше да бъде избегната с повече диалогичност и компромиси. Които още са дефицитни в отношенията между доста клубове.

Още по темата