Медия без
политическа реклама

Отиде си Цено Ценов - шефът на европейската борба

31 Май 2020
Като директор на фондация "Български спорт" Цено Ценов награждаваше лауреатите на наградите "Спортен Икар" за най-стойностните постижения в спорта ни през годината
БГНЕС
Като директор на фондация "Български спорт" Цено Ценов награждаваше лауреатите на наградите "Спортен Икар" за най-стойностните постижения в спорта ни през годината

На 80-годишна възраст почина дългогодишният президент на европейската федерация по борба и вицепрезидент на световната (UWW) Цено Ценов. 

Роден в пловдивското село Марково на 9 септември 1939 г., Ценов завършва СУ "Климент Охридски" със специалност „Българска филология и история“.  

Ценов е свързан с борбата покрай баща си - Цено Ценов-старши, бивш царски офицер и личен познат с легендарния Дан Колов, а също така член на Общото събрание на международната федерация по борба (ФИЛА) и член на Изпълнителното ѝ бюро до 1978 г.

Цено Ценов тренира борба, но заради кожно заболяване се отказва от активния спорт. Става международен съдия по борба. През 1971 г. е назначен за отговорен секретар на българската федерация, чийто председател е вече покойният проф. Райко Петров. Двамата ръководят най-успешния български спорт 18 години, През 1990 г. Ценов е избран и за председател на българската федерация, като остава такъв само година. 

Той беше фактор в европейската федерация още от нейното създаване през 1978 г., а през 2002 г. влезе и в управленските ѝ органи. В продължение на 23 години е президент на европейската борба (караше 5-и мандат), а в Бюрото на на ФИЛА (от няколко години преименувана на UnitedWorldWrestling-UWW) е от 1996-а. 

В България Цено Ценов бе вицепрезидент на БОК и изпълнителен директор на фондация "Български спорт". 

Поклон пред паметта му!

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

борба, Цено Ценов

Още по темата