facebook
twitter

Спорт

О`Съливан стана най-възрастният №1 в снукъра от 36 години (галерия)

43-годишният англичанин изравни рекорда от 36 ранкинг титли на легендата Стивън Хендри
1055
WORLD SNOOKER

Считаният от мнозина за най-великия снукър играч в историята Рони О`Съливан създаде нови аргументи в подкрепа на това твърдение. На 43-годишна възраст англичанинът спечели 36-ата си ранкинг титла и оглави световната ранглиста за първи път след май 2010 г.

Късно в неделя Ракетата триумфира като шампион в дебютното издание на Шампионата на Тура в Ландъдно (Уелс), надигравайки във финала Нийл Робъртсън (Авл) с 13:11 фрейма. С титлата си О`Съливан изравни рекорда на легендата Стивън Хендри (Шот) за най-много отличия от надпревари в ранкинг системата на професионалистите.

"Има някои рекорди, които означават много, и броят на ранкинг титлите е един от тях - коментира Гения от Чигуел. - Това говори за дълголетие и постоянство и е истинско предизвикателство за всеки играч. Необходимо е много време и много усилия, за да спечелиш тези купи. Мисля, че това е доста хубаво."

С получения шампионски чек за 150 000 паунда Рони изпревари сънародника си Марк Селби, който заемаше първото място в световната ранглиста неизменно от февруари 2015 г. Три месеца след 43-тия си рожден O`Съливан стана най-възрастният №1 в света след Рей Риърдън (Уелс) през 1983 г., когато шесткратният световен шампион бе на 50 г.

"Да съм на първо място в ранглистата е някаква лудост, наистина. Като се има предвид, че съм играл само в половината турнири в сравнение с другите момчета. Не знам как стана това", сподели Ракетата, който има шанс да стане първият състезател, спечелил повече от 1 млн. паунда от наградни фондове в рамките на един сезон.

Към днешна дата Рони има натрупани 904 500 паунда през 2018/2019 г. при още само едно планирано участие до края на сезона - световното първенство в Шефилд (Анг) от 20 април. За да премине седемцифрената граница, петкратният световен шампион трябва да стигне до 1/2-финалите в театъра "Крусибъл", за което се полагат 100 000 паунда от наградния фонд.

"С противници като Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп никога не е лесно - посочи Рони О`Съливан. - Трябва да играеш свръхзвуков снукър, за да ги победиш. Беше трудно, но аз съм щастлив, че успях да ги преодолея. Поздравления и за Нийл, и за Джъд - те двамата са най-добрите през този сезон заедно с мен. Ако някой от нас не спечели световното първенство, ще съм изненадан."

Ключови думи:

снукър, Рони О`Съливан
Все още няма коментари

Още

Джъд Тръмп е 26-ият световен шампион в снукъра

08.05.2019

145
Бивш таксиметров шофьор е на 1/2-финал на световното по снукър

02.05.2019

78
Световният №7 се спаси от ранно отпадане в "Крусибъл"

25.04.2019

79

Влез или се регистрирай за да коментираш

×