facebook
twitter

Спорт

ООН: IAAF унижава атлетките с нормите за тестостерон

199
ЕПА/БГНЕС
Кастер Семеня влиза с адвоката си в CAS в Лозана на 18 февруари, за да бъде изслушана по делото за тестостерона.

Плановете на международната асоциация по лека атлетика (IAAF) да класифицира жените в спорта по нивата на тестостерон "противоречат на международните права на човека". Това обяви Съветът на ООН по правата на човека. Двукратната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня обжалва в спортния арбитражен съд (CAS) решението на IAAF да бъде ограничен тестостеронът сред лекоатлетките. ООН нарече плановете "ненужни, унизителни и вредни". Но от IAAF смятат, че идеята им е представена "некоректно" пред Съвета по правата на човека. 

Според новия правилник атлетките с природно високи нива на тестостерон в организма трябва да се състезават срещу мъже или да сменят дисциплината, освен ако не се съгласят да взимат лекарства за намаляване на нивата на хормона. Правилото ще важи за бяганията от 400 до 1500 м. От участничките в тях ще се изисква нивото на тестостерона им да е под определената норма "поне 6 месеца преди дадено състезание".

Съветът на ООН поиска подробен доклад по въпроса, за да го разгледа на следваща среща. Но изрази "притеснения" относно предложеното правило и призова всички спортни федерации "да се въздържат от разработване и налагане на политики и практики, които принуждават, заставят или поставят под напрежение жени и момичета да предприемат ненужни, унизителни и вредни медицински процедури, за да участват в състезания".

Наскоро експерти обявиха, че правилото на IAAF рискува "поставяне на ненаучен прецедент за други случаи на генетично предимство". Семеня, която има и три световни титли на 800 м, нарече новото изискване "нечестно" и добави: "Просто искам да бягам нормално, по начина, по който съм родена."

IAAF искаше да въведе правилото още на 1.Х.2018 г., но заради жалбата на Семеня го отложи, докато CAS не излезе с решение, което също бе отложено за април.

Все още няма коментари

Още

ООН: България е заплашена от драматичен спад на населението

22.10.2019

3487 57
ООН призова България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция

21.10.2019

4097 57
Има ли граница на човешките възможности в спорта?

19.10.2019

Гардиън

223

Влез или се регистрирай за да коментираш

×