facebook
twitter

Спорт

ООН: IAAF унижава атлетките с нормите за тестостерон

179
ЕПА/БГНЕС
Кастер Семеня влиза с адвоката си в CAS в Лозана на 18 февруари, за да бъде изслушана по делото за тестостерона.

Плановете на международната асоциация по лека атлетика (IAAF) да класифицира жените в спорта по нивата на тестостерон "противоречат на международните права на човека". Това обяви Съветът на ООН по правата на човека. Двукратната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня обжалва в спортния арбитражен съд (CAS) решението на IAAF да бъде ограничен тестостеронът сред лекоатлетките. ООН нарече плановете "ненужни, унизителни и вредни". Но от IAAF смятат, че идеята им е представена "некоректно" пред Съвета по правата на човека. 

Според новия правилник атлетките с природно високи нива на тестостерон в организма трябва да се състезават срещу мъже или да сменят дисциплината, освен ако не се съгласят да взимат лекарства за намаляване на нивата на хормона. Правилото ще важи за бяганията от 400 до 1500 м. От участничките в тях ще се изисква нивото на тестостерона им да е под определената норма "поне 6 месеца преди дадено състезание".

Съветът на ООН поиска подробен доклад по въпроса, за да го разгледа на следваща среща. Но изрази "притеснения" относно предложеното правило и призова всички спортни федерации "да се въздържат от разработване и налагане на политики и практики, които принуждават, заставят или поставят под напрежение жени и момичета да предприемат ненужни, унизителни и вредни медицински процедури, за да участват в състезания".

Наскоро експерти обявиха, че правилото на IAAF рискува "поставяне на ненаучен прецедент за други случаи на генетично предимство". Семеня, която има и три световни титли на 800 м, нарече новото изискване "нечестно" и добави: "Просто искам да бягам нормално, по начина, по който съм родена."

IAAF искаше да въведе правилото още на 1.Х.2018 г., но заради жалбата на Семеня го отложи, докато CAS не излезе с решение, което също бе отложено за април.

Все още няма коментари

Още

Мавродиева не иска да изкарва пари от атлетиката

05.04.2019

73
Анджелина Джоли призова за повече възможности на жените да участват в политиката

30.03.2019

573 8
Франция издаде заповед за арест на бившия шеф на руската атлетика

19.03.2019

1879 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×